Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Σκληρό πόκερ για το κούρεμα - Μας εκβιάζουν με χρεοκοπία



Τα... ρέστα τους φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να παίξουν οι ιδιώτες προκειμένου να αποφύγουν το μεγαλύτερο "κούρεμα", για το οποίο πιέζουν ΔΝΤ και Βερολίνο, ποντάροντας στο ότι ο κίνδυνος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων που θα φέρει την Ελλάδα στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας, θα υποχρεώσει την άλλη πλευρά να πάει πάσο και να αποδεχθεί τελικά υψηλότερα επιτόκια για τα "κουρεμένα" ομολόγα.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ενώ επικρατούσε πυρετός συσκέψεων σε Αθήνα- Βερολίνο- Βρυξέλλες για την επανέναρξη και κατάληξη των διαπραγματεύσεων ακόμα και εντός της εβδομάδας, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF έπαιρνε τον... αέρα του στο Μαϊάμι!


Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και την Αθήνα να προσπαθεί να κρατήσει ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας με τους ιδιώτες -όλο το Σάββατο ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατ' αρχήν και στη συνέχεια υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με την άλλη πλευρά- η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη στη διαδικασία, η οποία επισήμως έχει κολλήσει, ασκώντας πίεση στο Διεθνές Ινστιτούτο Τραπεζών να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, με φόντο τα σενάρια που θέλουν να τίθεται πλέον στο τραπέζι και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών.

Η πλευρά των τραπεζών επιμένει στο ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί κουπόνι χαμηλότερο από τα επίπεδα του 4 με 5%, το οποίο συνεπάγεται στη πραγματικότητα "κούρεμα" περίπου 65%. Ωστόσο, η πλευρά του ΔΝΤ και της Γερμανίας επιμένει στο ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό Χρέος, το επιτόκιο πρέπει να είναι 3% και κάτω, κάτι που θα προκαλέσει "κούρεμα" πάνω από 75%.

Το Βερολίνο ασκεί παράλληλα πίεση στην Αθήνα να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής του Νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, που θα απομακρύνουν την Ελλάδα από την επίκινδυνη ζώνη, αποσυμπιέζοντας έτσι και το καζάνι της Ευρωζώνης, το οποίο δείχνει έτοιμο να εκραγεί μετά τις πιέσεις που δέχονται ακόμα και οι οικονομίες του σκληρού πυρήνα του Ευρώ. Η παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά δύο μόλις 24ωρα πριν την άφιξη της Τρόικα, γίνεται στη σκιά των νέων αιχμηρών δηλώσεων της Άγκελα Μέρκελ που διαπιστώνει για μια ακόμα φορά αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή όσων θεσμοθετούνται, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αδυναμία των ελληνικών Αρχών να συλλέξουν ακόμα και τους φόρους.

Η γερμανική παρέμβαση στα τεκταινόμενα στο πεδίο του "κουρέματος" αλλά και του Νέου Μνημονίου πιστοποιείται κι από τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν στο ότι η γερμανική πλευρά στηρίζει την Ελλάδα, αλλά με τη προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπου καταγράφονται πολλές και σημαντικές καθυστερήσεις...

http://www.iefimerida.gr