Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Καβουροσαλάτα με ζυμαρικά ..και άλλα




Tώρα φταίω που έπεσα πάνω σε συνταγές?
Συνέχεια με τις σαλάτες αναμιγνύοντας κάτι θαλασσινό αυτή τη φορά.
Υλικά
5 τεμάχια καβουρόψιχα σουρίμι
200 γρ βίδες (ή κοφτό μακαρόνι, ό,τι μας βρίσκεται)
1 πράσινη πιπεριά
1-2 φύλλα φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές μαγιονέζα (αν θέλουμε, αναμιγνύουμε με γιαούρτι)
αλάτι, κόκκινο πιπέρι
 Κόβουμε την καβουρόψιχα σε μικρά κομμάτια. Ομοίως την πιπεριά και το κρεμμυδάκι.
Βράζουμε τις βίδες - προσωπικά τις προτιμώ λίγο να "τσιμπάνε".
Όπως είναι ζεστές οι βίδες, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα υλικά και από πάνω την μαγιονέζα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και κόκκινο πιπέρι.

Γρήγορα και εύκολα. Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Το σκέφτηκα να προσθέσω και καυτερή πιπεριά, αλλά μου είχαν τελειώσει. Τώρα φύτεψα τις νέες.
Χοιρινή τηγανιά με κόκκινο κρασί και πιπεριά

Νηστεία για αρκετούς αυτή την περίοδο, εντούτοις το κρέας τραβιέται ακόμη. Έχουμε καιρό μέχρι το Πάσχα. Χοιρινή τηγανιά, λοιπόν, με κάποιες πινελιές.

Υλικά
1 κιλό χοιρινή τηγανιά σε κομμάτια
2 πιπεριές φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές
2 ξερά κρεμμύδια
2 κουταλιές σούπας τοματοπελτέ
1 ποτήρι ξηρό κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη


Ξεπλένουμε το κρέας. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό και το κρέας. Το βράζουμε για 5'.
Προσθέτουμε τις πιπεριές σε κομμάτια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ανακατεύουμε για άλλα 5'.
Ρίχνουμε το ποτήρι φλιτζάνι ελαιόλαδο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το κρέας.


Όταν ροδίσει, προσθέτουμε το κρασί. Κατόπιν τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε ξανά.


Μετά από λίγο, βγάζουμε το φαγητό από το μάτι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας.


Γαρνίρουμε με ρύζι. Καλή μας όρεξη!
Σαλάτα με βάση το σιτάρι

Εδώ και κάμποσο καιρό είχα αγοράσει ένα σακουλάκι σιτάρι. Δεν είχα μαγειρέψει ποτέ κάτι τέτοιο και μου καρφώθηκε η ιδέα να το κάνω σαλάτα. Η εκτέλεση βασίστηκε στην συνταγή της Ασπρούλας με μερικές παραλλαγές.
Υλικά
2 κούπες σιτάρι
1 κούπα αρακά
μισό ματσάκι ρόκα
4-5 φύλλα φρέσκο κρεμμυδάκι
4-5 λιαστές ντομάτες
3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
ξύδι βαλσάμικο, ελαιόλαδο
πιπέρι, αλάτι



Έβαλα το σιτάρι αποβραδίς σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει. Το πρωί στράγγισα το νερό και ξαναέβαλα το σιτάρι στην κατσαρόλα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 20' περίπου. Το έβαλα λίγο στο ψυγείο.
Στο ήδη ζεστό κατσαρολάκι έβαλα τον αρακά για λιγότερο από 15'.
Όσο έβραζε ο αρακάς, ψιλόκοψα την καλά καθαρισμένη ρόκα και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Έβγαλα το σιτάρι από το ψυγείο και πρόσθεσα τον αρακά, τη ρόκα και το κρεμμυδάκι.
Έκοψα τις λιαστές ντομάτες σε μικρότερα κομμάτια και την γαλοπούλα σε κύβους.

Χτύπησα λίγο βαλσάμικο με ελαιόλαδο και πιπέρι ως σάλτσα. Αλάτι βάζει ο καθένας κατά βούληση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστα ωραίο. Στην φωτογραφία πίσω διακρίνονται και τα ορεκτικά της προηγούμενης ανάρτησης! Καλή όρεξη!

Τυλιχτό ορεκτικό με κατίκι

Είχα τραπέζι τις προάλλες και σκέφτηκα να κάνω ένα απλό και γρήγορο ορεκτικό με έντονη γεύση. Η έμπνευση ήρθε από κάτι αντίστοιχο που είχα φάει σε μια φίλη πριν από καιρό.


Υλικά
αραβικές πίτες που δε χρειάζονται ψήσιμο
κατίκι δομοκού
άνηθος
φρέσκο κρεμμυδάκι


Ανακατεύουμε σε μπολ το τυρί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι - χρησιμοποίησα αυτό από τις γλάστρες μου για εξτρά γεύση!
Το βάζουμε στο ψυγείο για κανένα 20λεπτο καλού-κακού για να σφίξει.


Με κουταλάκι απλώνουμε το μείγμα κατά μήκος ώστε όταν το τυλίξουμε να υπάρχει γέμιση παντού.
Βάζουμε τις οδοντογλυφίδες ώστε να μην ανοίξει η πίτα και κόβουμε σε κομμάτια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ο συνδυασμός φρέσκου κρεμμυδιού και άνηθου δίνει ιδιαίτερη γεύση.


Καλή όρεξη!
Σαν σκορδόψωμο

Γενικότερα, είμαι λάτρης των έντονων γεύσεων. Σκόρδο και κρεμμύδι είναι ανάμεσα στις βασικές. Από τα αγαπημένα ορεκτικά είναι το σκορδόψωμο. Η συγκεκριμένη εκτέλεση είναι κάτι σαν σκορδόψωμο.


Υλικά
1 μπαγκέτα (λευκή ή μαύρη, ό,τι προτιμάει ο καθένας)
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1 πιπεριά φλωρίνης τουρσί
άνηθο, δυόσμο, ρίγανη και ό,τι μυρωδικά θέλουμε


Ανοίγουμε την μπαγκέτα και αφαιρούμε την ψίχα. Καλό είναι να μην σπάσει σε δύο, ακόμη και αν γίνει όμως δεν πειράζει αφού στο τέλος θα την τυλίξουμε. Ταυτόχρονα, προθερμαίνουμε το φούρνο 180-200.
Λιώνουμε το σκόρδο. Αν έχουμε γουδί, ακόμη καλύτερα. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και την πιπεριά φλωρίνης.
Τα ρίχνουμε σε μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Γεμίζουμε την μπαγκέτα στη θέση της ψίχας. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο στην ίδια θερμοκρασία που είχαμε προθερμάνει για περίπου μισή ώρα.
Σερβίρεται ζεστό. Καλή μας όρεξη!


ΥΓ Την συνταγή την βρήκα σε αναζήτηση στο διαδίκτυο. Δυστυχώς δε θυμάμαι από πού!