Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ναυπηγικής βιομηχανίας και η διάσωση των θέσεων που σχετίζονται με αυτήν βρέθηκαν στον επίκεντρο της συάντησης των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποίθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη δήλωση που έκανε ο κ. Κεδίκογλου, είπε: «Έγινε μία εκτεταμένη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ναυπηγο-επισκευαστικό τομέα. Στόχος είναι η αναγέννηση αυτού του τομέα. Αύριο στις 16.00 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να έχει πλήρη ενημέρωση για την εξεύρεση των 11,6 δις. Συζητάμε για όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε σχετικά με την εφεδρεία.«Συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.
«Τα κοιτάζουμε όλα…πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισεκ. ευρώ και θα τα βγάλουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ερωτωμενος για την εργασιακή εφεδρεία, τις περικοπές και τα νέα μέτρα.



Χατζηδάκη: «Κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία μας»

«Είναι οξύμωρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, διότι την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία μας. Όλα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

«Αποφασίσαμε, αντί να μείνουμε στις συζητήσεις και στις θεωρίες, να περάσουμε στην πράξη. Και γι’ αυτό, το πρώτο βήμα είναι να ορισθεί ένας συντονιστής υψηλού επιπέδου, που να αναλάβει να χειριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης το θέμα. Θα ανακοινωθεί το όνομά του πολύ σύντομα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι ο συντονιστής θα έχει αρμοδιότητα να χειριστεί τα θέματα των Ναυπηγείων, σε σχέση με την Κομισιόν, με την εργοδοσία, με τους εργαζομένους και με τον ελληνικό εφοπλισμό.

Για το θέμα το κρατικών ενισχύσεων είπε ότι είναι δυσκολότερο και από το θέμα της Ολυμπιακής.

«Είναι εξαιρετικά μπερδεμένη ιστορία, πάει χρόνια πίσω, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όσο πιο συστηματικά γίνεται, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε λογής δυσκολίες», τόνισε ο κ. Χατζηδακης.

Μουσουρούλης: «Θα εκπονήσω σχέδιο να διευκολυνθεί η λειτουργία των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών»

«Εγώ θα εκπονήσω αυτό το σχέδιο το οποίο θα θέσουμε υπ’ όψιν όλων των πλευρών: Και των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά και της ευρύτερης κυβέρνησης, διότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται πάνω από 10 υπουργεία. Θα προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε περιττές διαδικασίες, να απλουστεύσουμε δηλαδή το επιχειρηματικό περιβάλλον και να κάνουμε τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας» είπε στις δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

Βενιζέλος: «Εμείς, ως κόμμα, έχουμε μία αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία»

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «μιλήσαμε για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Έχουμε καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια και εκτός από την οικονομία και την οικονομική κρίση, υπάρχει και η εθνική κυριαρχία. Θα προωθήσουμε τα προγράμματα του πολεμικού ναυτικού και να προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και την οικονομία μας. Αν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, θα πρέπει να μας απασχολούν ζητήματα επενδύσεων και εργασίας.

«Θα συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθούσαμε με στόχο να διασώσουμε τη ναυπηγική βιομηχανία, να προωθήσουμε τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, να προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι μόνον θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία, αλλά και πολλών εργαζομένων σε μικρές υπεργολαβικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα της εφεδρείας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Εμείς, ως κόμμα, έχουμε μία αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Προσωπικά έχω δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα απολυθεί κανείς από το δημόσιο. Βεβαίως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα μας φέρει το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα. Σε σχέση με το μέλλον του ευρώ ο πρόεδρος του SPD έκανε πολύ σημαντικές δηλώσεις κι εμείς με τα αδερφά κόμματα θέλουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται».


Κουβέλης: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την εφεδρεία»

Την αντίθεσή του στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗ.ΜΑΡ., Φώτης Κουβέλης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα και τα δημοσιονομικά της, αντίθετα διώχνει στην ανεργία κι άλλους συμπολίτες μας και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στο μεγάλο αριθμό ανέργων κι άλλοι άνεργοι. Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω, αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Επιπλέον, κ. Κουβέλης δηλωσε: «Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος, του υπαρκτού προβλήματος λειτουργίας των ναυπηγείων. Εκεί εργάζονται 2.500 άνθρωποι και οι εμπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα προωθηθεί για να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου για αναφορές σχετικά με ύφεση τα επόμενα χρόνια

Σχολιάζοντας διαρροές σύμφωνα με τις οποίες τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2016 θα είναι υφεσιακά, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι: «και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβελης συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν οπωσδήποτε τα 11,5 δισ. ευρώ».
http://kartesios.com