Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 550 ΕΚΑΤ. ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί το αίτημα της τρόικας να μην επιστραφεί από τις τράπεζες το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάση του «νόμου Αλογοσκούφη». Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί εντός του έτους με τη μορφή μερίσματος.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μην επιστραφούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών και η διαφορά να καλυφθεί είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
ΔΗΜΑΡ: «Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες προτάσεις»
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την τρόικα, να μη καταβληθούν οι οφειλές από τις τράπεζες «λόγω νομικών ζητημάτων» που δημιουργούνται στην ανακεφαλαιοποίησή τους, και αντί αυτών να εισπραχθεί ισοδύναμο ποσό μέσω περικοπών εντός του 2012 στις αποδοχές των εργαζομένων του τραπεζικού τομέα ή γενικότερα του δημόσιου τομέα, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες, ξεκαθαρίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Ταυτόχρονα δηλώνει πως θεωρεί αυτονόητη την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό των 555 εκατ. ευρώ θα πληρωθεί από τις τράπεζες και μάλιστα η απόδοση θα γίνει εντός του 2012 ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού.


Αλέξης Τσίπρας: Απύθμενος κυνισμός
Για «απύθμενο κυνισμό» που οδηγεί σε ένα «κοινωνικό έγκλημα» και την καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από λίγο πληροφορήθηκα ότι η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μην διεκδικήσει τα 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο και αντ’ αυτού να βρει ισοδύναμο με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα από αυτό το έτος», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πλέον, παρατήρησε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε μπροστά σε έναν απύθμενο κυνισμό … σε ένα κοινωνικό έγκλημα και το κυριότερο βρισκόμαστε μπροστά στην καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΧΑ: Η Ελλάδα να διεκδικήσει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από ΕSM
«Απληστοι και άθλιοι οι τροϊκανοί, αλλά κυρίως οι τραπεζίτες που διαμαρτύρονται για μισό δισ., την ώρα που ετοιμάζονται να αρπάξουν άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, φορτώνοντας με νέα δυσβάσταχτα χρέη τον ελληνικό λαό», σχολίασε η Χρυσή Αυγή και ζήτησε να παύσει άμεσα ο ελληνικός δανεισμός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που μετατρέπει σε κρατικό χρέος το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Παράλληλα, τονίζει ότι όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), «οπότε οι τράπεζες θα είναι οι ίδιες υπόλογες για τα χρέη τους».

naftemporiki.gr