Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Σκόπελος για Μόντι ο Μπερλουσκόνι: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές


Την απόφαση να αποσύρει τη στήριξή του στη Βουλή και τη Γερουσία από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ανακοίνωσε το κόμμα του «Λαού της Ελευθερίας». Η κίνηση της μπερλουσκονικής δεξιάς αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης. Την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
Ο γραμματέας του κόμματοςΑντζελίνο Αλφάνο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση». Ο Αλφάνο αναμένεται αύριο να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να εξηγήσει την κίνηση του κόμματος να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση. Πάντως ο Αλφάνο δήλωσε τους δημοσιογράφους ότι «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός».

Για κίνηση η οποία αντανακλά την εναντίωση του «Λαού της Ελευθερίας» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο. Η αποχώρηση από την ψηφοφορία είναι ένδειξη της δυσαρέσκειας για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, τονίζει το Pdl και όχι προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση - αν το ήθελε αυτό θα είχε ψηφίσει «όχι» και στις δύο ψηφοφορίες, προσθέτει ο γραμματέας Αλφάνο.

To Pdl απείχε από ψηφοφορία στην Γερουσία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αργότερα από ανάλογη ψηφοφορία στη Βουλή. Αν και τελικά η κυβέρνηση πήρε την έγκριση της Γερουσίας με 127 υπέρ έναντι 17 κατά και 23 αποχών και της Βουλής (281 ναι, 77 όχι και 140 αποχές), η κυβέρνηση Μόντι εισέρχεται σε περίοδο αστάθειας με πιθανό τελικό αποτέλεσμα την πτώση της και τη διεξαγωγή εκλογών.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει τη κυβέρνηση αλλά σημειώνει ότι θα ζητούσε από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο να διαλύσει το Κοινοβούλιο αν ο πρωθυπουργός δεν είναι σίγουρος για τη στήριξη του Pdl. Η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη και των δύο κομμάτων.

Καθησυχαστικός ο Ναπολιτάνο

Σε ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό προέβη από την πλευρά του ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Οι αγορές δεν πρέπει να τρομάζουν από τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία, διαβεβαίωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Μάριο Μόντι και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να αποφευχθεί η κρίση.

«Υπάρχουν προεκλογικές πολιτικές εντάσεις που ακόμη και εκτός Ιταλίας μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να προκληθεί ανησυχία για τη θεσμική ισχύ της χώρας», ενώ μίλησε για ένα «συντεταγμένο, όχι βεβιασμένο και ταραχώδες τέλος» της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2013 οπότε και θα διεξαχθούν εκλογές.

Διάταγμα που φωτογραφίζει τον Μπερλουσκόνι από την κυβέρνηση Μόντι

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι ενέκρινε διάταγμα το οποίο απαγορεύει στους πολιτικούς με οριστικές καταδίκες για σοβαρά αδικήματα να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

Το μέτρο, το οποίο ονομάσθηκε «καθαρές λίστες» (liste pulite), μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς άλλους πολιτικούς, κυρίως της συντηρητικής παράταξης.

Ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί με απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, για παρανομίες σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την υπόθεση «Ρούμπι-Γκέιτ».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου