Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

BLOOMBERG: Η ΥΦΕΣΗ ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ


Το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του σκιαγραφεί την απελπιστική κατάσταση χιλιάδων Ελλήνων της μεσαίας τάξης.
Σαν “παράδειγμα” φέρνει τη συγκλονιστική ιστορία της Αναστασίας Καραγαιτανάκη. Η 57χρονη αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρηση της λόγω της οικονομικής κρίσης, κοιμάται πλέον σε ντιβάνι δίπλα στο ψυγείο στην κουζίνα και ζει από φιλανθρωπίες ανθρώπων που τη βοηθούν δίνοντάς της φαγητό αλλά και ινσουλίνη για την 84χρονη μητέρα της.
Η κ. Καραγαιτανάκη, αναγκάστηκε άλλωστε να επιστρέψει στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας της λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Χιλιάδες Έλληνες, αναφέρει το Bloomberg , όπως η κ. Καραγαιτανάκη, δεν μπορούν να λόγω της κρίσης να πληρώσουν για τα τρόφιμα ή τα φάρμακά τους.
Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται ενώ παράλληλα αυξάνεται η εγκληματικότητα και η μετανάστευση προς χώρες του εξωτερικού.

Το δημοσίευμα τονίζει πως ακόμα και αν εγκρίθηκε για την Ελλάδα το νέο πακέτο στήριξης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, η κατάσταση στη μεσαία τάξη δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα. “Πιθανότερο είναι να επιδεινωθεί” δηλώνει στο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, research fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Δεν υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψει ο κόσμος”.

“Μπορεί η Ελλάδα να μειώνει τα ελλείμματά της και να αποδέχεται ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης που μπορεί να περιλαμβάνει το δάνειο ύψους 34,4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, οι συνθήκες για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, λόγω των μέτρων λιτότητας”, συμπληρώνει.

Ανεργία στα ύψη

Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργοι επισημαίνει το δημοσίευμα και τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει στη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των παροχών, στη μείωση των κρατικών υπηρεσιών και στην αύξηση των φόρων.

Με το όριο συνταξιοδότησης να ανεβαίνει και τους μισθούς να πέφτουν η Ελλάδα θα γίνει η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης σε δύο χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η κρίση είναι ο τεμαχισμός της μεσαίας τάξης, η οποία αισθάνεται το βάρος του δημόσιου τομέα, τις μειώσεις μισθών και τις ιδιωτικές απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ πληρώνουν υψηλότερους φόρους” δήλωσε ο Ηλίας Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο London Business School.

Έξω από τα συσσίτια της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αντώνης Σακελαρίου δηλώνει ότι η συμμετοχή στα δείπνα της εκκλησίας, που πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, έχει αυξηθεί από τα 25 άτομα στα 140 μέσα σε πέντε χρόνια.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα περιστατικά όπου έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ή της μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να μένουν χωρίς ρεύμα, οδηγώντας πολλούς ιδιοκτήτες να στην τακτική του “κλεψίματος ρεύματος”.

Η συγκλονιστική ιστορία της Αναστασίας Καραγαιτανάκη

Η 57χρονη σήμερα Αναστασία ήταν μοντέλο στα νιάτα της και αργότερα απέκτησε ένα καφέ στη συμπρωτεύουσα αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρησή της.

Δεν έχει χρήματα να πληρώσει τη θέρμανση και έτσι είναι αναγκασμένοι να ζεσταίνονται με ηλεκτρικές κουβέρτες. Το μόνο τους έσοδο και όχι δικό της είναι η σύνταξη της μητέρας της, μόλις 785 ευρώ για να συντηρηθούν τέσσερα άτομα.

Δύο χρόνια πριν πούλησαν όλα τα κοσμήματα τους για 3.000 ευρώ, χρήματα που δόθηκαν στους γιους της. Ο Γολγοθάς της όμως συνεχίζεται αφού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Η 57χρονη Αναστασία είναι διαβητική και οι τιμές του σακχάρου αυξάνονται γιατί δεν έχει χρήματα να αγοράσει κρέας και λαχανικά που συνιστά ο γιατρός της, αλλά τρώει ρύζι και φασόλια που της δίνει η εκκλησία.

“Περιμένω κάθε μήνα για σύνταξη της μητέρας μου. Αν πεθάνει η μητέρα μου, τι μπορώ να κάνω; Όλοι εδώ εξαρτώνται από τις συντάξεις των γονιών τους”, λέει.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου