Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

«Συμμετοχική» αμφισβήτηση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Μέτωπο κατά Ευάγγελου Βενιζέλου, για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, σχηματίζουν στελέχη της «παλιάς φρουράς», «Βορειοελλαδίτες», «γεννηματικοί» και «υφυπουργοί»

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Ευ. Βενιζέλος έχει ν' αντιμετωπίσει και την κόντρα «γεννηματικών» με στελέχη της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατικής Κίνησης, για τη θέση του νέου γραμματέαΔιαστάσεις αμφισβήτησης του Ευ. Βενιζέλου λαμβάνει η κριτική που δέχεται πλέον στο εσωτερικό του κόμματός του, εν όψει του συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ομάδες και στελέχη αμφισβητούν ευθέως βασικές του επιλογές και το ερώτημα που ανοιχτά τίθεται είναι -παρά το ότι ουδείς θέτει θέμα ηγεσίας σήμερα- τι θα γίνει αν βασικές εισηγήσεις του προέδρου, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά που αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, δεν περάσουν τελικά από το συνέδριο.



Σύμφωνα με πληροφορίες, «πέριξ της Ιπποκράτους» βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις πολιτικές και οργανωτικές προτετοιμασίες και όπως μεταφέρει στην «Κ.Ε.» κομματική πηγή, «αν η Ιπποκράτους δεν κινητοποιηθεί άμεσα, θα βρεθεί προ εκπλήξεων».

Σε αυτή τη φάση, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητούν στελέχη όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Μ. Καρχιμάκης, Γ. Παναγιωτακόπουλος, οι τέσσερις της Β. Ελλάδας (Τσιόκας, Τζιόλας, Μαμέλης, Ζαρωτιάδης) και οι «γεννηματικοί» υπό τη Φώφη Γεννηματά.

Η κίνηση των «επτά υφυπουργών» (Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Θ. Τζάκρη κ.ά.), που το βράδυ της Πέμπτης συναντήθηκαν με περίπου δεκαπέντε στελέχη του κόμματος, κινείται ανάμεσα στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει η κ. Τζάκρη, και τη θέση ότι «η στήριξη στην κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη ούτε χωρίς ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές», όπως λένε στελέχη σαν τον Φ. Σαχινίδη.

Διακριτή παρουσία, πολιτική και οργανωτική, ετοιμάζουν και στελέχη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με προσυνεδριακά κείμενα και ομιλίες που θα ασκούν έντονη κριτική στις επιλογές Βενιζέλου.

Νέα «κίνηση»

Εν τω μεταξύ, μία νέα πολιτική κίνηση, εις γνώσιν του Ευ. Βενιζέλου όπως λένε οι πληροφορίες, η Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Κίνηση, συστάθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μια συνάντηση περίπου πενήντα στελεχών. Ανάμεσά τους, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, οι νυν βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Τάκης Ρήγας, Συμεών Κεδίκογλου και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, οι πρώην βουλευτές Π. Μπεγλίτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Νάντια Γιαννακοπούλου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης (στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου), Αθ. Δρέττα, Χρ. Δερβένης και Γ. Σιακαντάρης. Συμφώνησαν σε κοινή πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την ερχόμενη Τετάρτη θα κάνουν την πρώτη δημόσια παρουσία τους, σε πολιτική εκδήλωση.

Αρκετά από τα στελέχη της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατικής Κίνησης, ενώ δεν αμφισβητούν τον κ. Βενιζέλο, διαφωνούν με βασικούς χειρισμούς της Ιπποκράτους. Στη βάση αυτή αναμένεται αντιπαράθεση της Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατικής Κίνησης με τους «γεννηματικούς» (Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πολυζωγόπουλος κ.ά.) για τη θέση του νέου γραμματέα, θέση για την οποία ενδιαφέρεται και δουλεύει -ανεξάρτητα αν δεν το παραδέχεται δημοσίως- η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γενημματά.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου