Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ο Γκράμσι έχει απαντήσει από το 1917

Η αδυναμία να ξεχωρίσεις ένα ρεπορτάζ από μια διαφημιστική καταχώριση είναι ήδη προβληματική, πόσω μάλλον όταν εκδηλώνεται από ένα Γραφείο Τύπου, εν προκειμένω αυτό της Ν.Δ. που κατηγορεί τον... ΣΥΡΙΖΑ επειδή προ διετίας η "Αυγή" είχε... διαφημιστική καταχώριση της "Ελληνικός Χρυσός"!

Πιστός μάλιστα στη συνήθειά του να διαστρεβλώνει τα πάντα, αποδίδει στην εφημερίδα το κείμενο της διαφημιστικής καταχώρισης που μάλιστα διακινεί οπότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τη λαθροχειρία.

Όσον αφορά τον λόγο που η "Α" δέχεται, όπως κάθε επιχείρηση Τύπου, τέτοιου είδους διαφημιστικές καταχωρήσεις χωρίς -σε αντίθεση με άλλα ΜΜΕ- να επηρεάζεται κατ' ελάχιστον στη δημοσιογραφική της δουλειά και την κριτική παρουσίαση των γεγονότων, δεν έχουμε παρά να παραπέμψουμε τους ιδεολογικούς μέντορες της Ν.Δ. (αυτούς που βάζουν τον Αντ. Σαμαρά να τσιτάρει Λένιν) σε ό,τι έγραφε σχετικά στις 10 Οκτωβρίου 1917 ο Γκράμσι (στο "Μισώ τους αδιάφορους"): "Μας αποκάλεσαν δημαγωγούς γιατί μας αρέσει να λέμε 'καρχαρίες' τους προμηθευτές του στρατού
. Και μας επισήμαναν ότι κάποιοι από αυτούς τους καρχαρίες πληρώνουν δυο χιλιάδες λιρέτες την καταχώριση των αγγελιών τους στην εφημερίδα μας. Είμαστε 'δημαγωγοί' γιατί δεν αφηνόμαστε να καθοδηγηθούμε στις εκτιμήσεις μας από το κριτήριο της χρησιμότητας˙ ζήτω λοιπόν η δημαγωγία. Είμαστε δημαγωγοί γιατί δεν είμαστε ηλίθιοι, γιατί δεν θέλουμε να συγχέουμε το προφανές. Γιατί δεν ντρεπόμαστε που η εφημερίδα μας παίρνει δυο χιλιάδες λίρες για ένα διαφημιστικό συμβόλαιο ελεύθερα αποδεκτό, σε ελεύθερο ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους διαφημιστικούς παρόχους, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί πρέπει να ντρέπονται για τα κέρδη τους, ότι μπορούν να λέγονται 'καρχαρίες' αυτοί που καταχρώνται της αναγκαιότητάς τους και της έλλειψης ανταγωνισμού για να ξεσηκώσουν το δημόσιο ταμείο, για να επιβάλουν τις τιμές που επιτρέπουν τον αιφνίδιο πλουτισμό τους και την απόσυρση στη σύνταξης των τυχερών που εκμεταλλεύθηκαν την καλή στιγμή".



Λ.Τ.
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου