Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στο 27% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Φεβρουάριο

http://tvxs.gr
Νέα άνοδο κατέγραψε η ανεργία το Φεβρουάριο, με το ποσοστό της να αναρριχάται στο 27% από το 26,7% τον Ιανουάριο, όπως αναοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ. Μέσα σε ένα χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 245.021 άτομα φτάνοντας συνολικά στα 1.320.189 άτομα. «Δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής» εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας χαρακτήρισε τη μνημονιακή πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η ανεργία αποτελεί πλέον κοινωνική μάστιγα», παρατήρησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στήριξη των ανέργων άμεσα ζήτησε η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 26,7% και όχι στο 27,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Φεβρουάριο του 2012 ήταν 21,9%.
Συγκεκριμένα, το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.568.186 άτοµα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.358.649 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 270.766 άτοµα σε σχέση µε το Φεβρουάριο του 2012 (-7,1%) και κατά 28.650 άτοµα σε σχέση µε τον Ιανουάριο του 2013 (-0,8%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 245.021 άτοµα σε σχέση µε το Φεβρουάριο του 2012 (+22,8%) και κατά 11.663 άτοµα σε σχέση µε τον Ιανουάριο του 2013 (+0,9%).

Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 2.287 άτοµα σε σχέση µε το Φεβρουάριο του 2012 (+0,1%) και κατά 5.300 άτοµα σε σχέση µε τον Ιανουάριο του 2013 (+0,2%).

Στους νέους έως 24 ετών η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 64,2% από 54,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Κατά περιφέρεια τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο – Δυτ.Μακεδονία και Αττική (28,7%) και Μακεδονία – Θράκη (27,8%).

ΣΥΡΙΖΑ: Σε δυσθεώρητα ύψη η ανεργία

«Δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής» εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και της παραγωγικής βάσης της χώρας χαρακτήρισε τη μνημονιακή πολιτική ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία.

Ο κ. Στρατούλης άσκησε μάλιστα εκ νέου δριμεία κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι εκτιμήσεις της οποίας, όπως είπε, «διαψεύστηκαν με πάταγο», μια μέρα μετά από «τους πανηγυρισμούς περί δήθεν θετικών ενδείξεων στην απασχόληση». «Προειδοποιήσαμε μόλις χθες τον υπουργό Εργασίας να μην βιάζεται να πανηγυρίζει περί δήθεν μείωσης της ανεργίας, γιατί η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», σημείωσε.

«Οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης έχουν φτάσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστά 35% μέσα στο 2013», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η συγκυβέρνηση και η τρόικα «πρέπει να φύγουν πριν η καταστροφή που επιφέρουν στη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη».

Στήριξη των ανέργων άμεσα ζητά η ΔΗΜΑΡ

Τη λήψη μέτρων για την στήριξη των ανέργων ζητά η ΔΗΜΑΡ με αναπροσανατολισμό των πόρων από το ΕΣΠΑ. Ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να καταθέσουν προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε μέσω διαπραγμάτευσης να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση των δράσεων κοινωφελούς εργασίας, εργασιακής εμπειρίας και αναβάθμισης των προσόντων.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να υποστηριχθεί με αντίστοιχες αναπτυξιακές πολιτικές. Ταυτόχρονα, όμως, ο τεράστιος αριθμός των ανέργων απαιτεί τη λήψη έκτακτων και εκτεταμένων μέτρων υποστήριξης από το κράτος. Ο αναπροσανατολισμός των πόρων του ΕΣΠΑ είναι απαραίτητος. Για να γίνει αυτό πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να ενεργοποιηθούν και να καταθέσουν προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε μέσω διαπραγμάτευσης να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση των δράσεων κοινωφελούς εργασίας, εργασιακής εμπειρίας και αναβάθμισης των προσόντων. Καμιά ολιγωρία δεν δικαιολογείται. Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από άμεσα μέτρα υποστήριξης».

ΑΝΕΛ: Κοινωνική μάστιγα η ανεργία

«Άλλη μια επιβεβαίωση της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας αποτελούν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Φεβρουάριο»,τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης. Όπως ανέφερε, «με το ποσοστό ανεργίας στο 27%, το ασύλληπτο 64,2% για τους νέους και συνολικά 671 νέους άνεργους κάθε μέρα δεν τίθεται θέμα παρερμηνείας».

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη, «δυστυχώς η ανεργία πλέον αποτελεί κοινωνική μάστιγα και η συγκυβέρνηση το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ευχολόγια και αξιολογήσεις για το φαίνεσθε, άνευ ουσίας».

RELATED POSTS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου