Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


Απορρίφθηκε με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι «απόλυτα στρεβλοί, επικίνδυνοι και πρόχειροι, που δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στη νομοθεσία, οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Χ.Αθανασίου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι καταρρίπτεται ο μύθος πως η ΕΡΤ καταργήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ απέρριψε και τις κατηγορίες ότι δεν συνέτρεχαν οι συνταγματικοί λόγοι για την έκδοσή της, τονίζοντας ότι η δημιουργία ασφάλειας δικαίου ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.

«Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ όποια και αν είναι, γιατί εμείς πιστεύουμε στο κράτος δικαίου. Την συνταγματικότητα των νόμων την κρίνουν τα δικαστήρια. Στον βωμό των σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να θυσιάζεται η συνταγματικότητα και οι αρχές του κράτους δικαίου», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακόμα, ο Χ.Αθανασίου υποστήριξε ότι συνεχίζοντας οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ να εκπέμπουν από τις κατειλημμένες εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή, αντιβαίνουν το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ.

Παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ για ζημιά του δημοσίου από το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι υιοθέτησε μόνο την άποψη της μειοψηφίας του ΣτΕ και όχι της πλειοψηφίας του.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο», κατέληξε ο Χ.Αθανασίου.

Πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα. Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10.6.2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε, από την πλευρά του, την κυβέρνηση ότι απέφυγε να φέρει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Βουλή διότι στην ουσία έχει χάσει τη δεδηλωμένη. «Αυτό φάνηκε», όπως είπε, «από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία η οποία δεν θα είχε φέρει το ίδιο αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η κλοπή των 50 εδρών». «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα», είπε.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Νίκος Δένδιας, επέκρινε συνολικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δημοκρατικό πολίτευμα δεν έχουμε; Δεν διοικείται από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; Πώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί την κοινωνία να γίνει δύναμη ανατροπής;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν.Δένδιας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έκανε ακόμα λόγο για «σωρεία δηλώσεων και απειλών που εκπέμπονται για κάθε κυβερνητική πράξη από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον πρόεδρό του», και έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις τους ότι θα λογοδοτήσουν και θα ελεγχθούν τα μέλη της κυβέρνησης για την Αγροτική Τράπεζα, τον ΟΠΑΠ και τις αποκρατικοποιήσεις.

«Η χώρα έχει ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το δυστυχές παράδειγμα της Κύπρου το απέδειξε. Δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε κλίμα συνεχούς ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής της. Η χώρα είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο για να μας επιτρέπεται να ακολουθούμε τέτοια πρακτική. Υπάρχει ανάγκη, έστω και μέσα από την διαφωνία μας, να εφαρμόσουμε κανόνες διαλόγου που θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε ένα δρόμο για τη σωτηρία της χώρας», δήλωσε ο Ν.Δένδιας.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου