Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung για την επίσκεψη Σόιμπλε, τις αποζημιώσεις, τον Μ. Γλέζο

Εκτενές άρθρο με τίτλο «Ο Γερμανός και οι Έλληνες», αφιερωμένο στην επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η Αθήνα εξοπλίζεται για την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τα παλιά αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Ο γερμανός υπουργός πηγαίνει εκεί υπερασπιζόμενος το δίκαιο του χρηματοδότη και της ανησυχιας για τα χρήματά του», σημειώνει το άρθρο.

Η εφημερίδα ξεκινά το δημοσίευμα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσης της «Καθημερινής» και του Σκάι και ξανά τίθεται το ερώτημα κατά πόσο επιθυμητοί είναι οι ξένοι πολιτικοί. Η συντριπτική πλειοψηφία, της τάξης του 87%, χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ στη δευτερη θέση έφεραν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 82%.

Η FAZ αναφέρεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με τον τίτλο «Ο σκληρός άνδρας από το Βερολίνο έρχεται στην Αθήνα», που σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα οι συντέκτες του άρθρου «εκμηδενίζουν» τον Σόιμπλε.



Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στο θέμα των αποζημιώσεων και το Μανώλη Γλέζο, τον οποίο συνδέει με το ζήτημα αυτό και τον περιγράφει ως «ο ηλικιωμένος άνδρας με τα ολόλευκα μαλλιά που είναι για την Ελλάδα τόσο γνωστός όσο ο Τόμας Γκότσαλκ ή ο Χέλμουτ Σμιτ για την Γερμανία. Πολύ περισσότερο δε, από το γεγονός που τον έκανε ήρωα στην πατρίδα του τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα υπέστειλαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη».

Οπως επισημαίνει το άρθρο, «ο Μανώλης Γλέζος έχει δημοσιεύσει πληθώρα βιβλίων και άρθρων γύρω από το θέμα και πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 160 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το άθροισμα του ποσού που οφείλεται από τις επανορθώσεις και το αναγκαστικό δάνειο».

«Τώρα όμως ο Σόιμπλε καταφτάνει στην Αθήνα με άλλα ζητήματα ημερήσιας διάταξης στις αποσκευές του. Έχει προγραμματίσει μία επίσκεψη στο ελληνογερμανικό βιομηχανικό επιμελητήριο, ενώ θα συνομιλίσει με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά», επισημαίνει η FAZ.

Κλείνοντας το δημοσίευμα, η εφημερίδ αναφέρει ότι «από ελληνικής πλευράς ένα νέο κούρεμα του δανείου όπως και η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι ένα μεγάλο θέμα πριν από την επίσκεψη Σόιμπλε. Ο Ελληνας ομόλογός του, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως μόλις η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσε να συζητηθεί ένα νέο κούρεμα του δανείου. Στο Βερολίνο, ωστόσο, το αντιλαμβάνονται αλλιώς, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές».

Πηγή: Έθνος

http://left.gr/news/i-frankfurter-allgemeine-zeitung-gia-tin-episkepsi-soimple-tis-apozimioseis-ton-m-glezo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου