Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ντέιβιντ Μιράντα: «Μου είπαν ότι θα φυλακιστώ αν δεν συνεργαστώ»


Ο Γκρινγουολντ (αριστέρα) και ο Μιράντα (δεξιά) στο Ρίο

Μια ημέρα μετά την πολύωρη κράτησή του από τις βρετανικές αρχές στο αεροδρόμιο Χίθροου, ο Ντέβιντ Μιράντα, σύντροφος του δημοσιογράφου του Guardian, Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος δημοσιοποίησε τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της αμερικανικής NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, μίλησε στην βρετανική εφημερίδα κατηγορώντας την Βρετανία για «απόλυτη κατάχρηση εξουσίας».

Στην συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε από το σπίτι του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Μιράντα είπε στον Guardian ότι οι βρετανικές αρχές τον απειλούσαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2000, προσπαθώντας να του αποσπάσουν τους κωδικούς για τον υπολογιστή του και το κινητό του τηλέφωνο.
«Με απειλούσαν όλη την ώρα και μου έλεγαν ότι θα μπω στην φυλακή εάν δεν συνεργαστώ. Μου μιλούσαν λες και είμαι εγκληματίας ή κάποιος που θα επιτεθεί στην Βρετανία. Ήταν εξουθενωτικό και ενοχλητικό αλλά ήξερα ότι δεν είχα κάνει τίποτα λάθος», δήλωσε ο ίδιος.



Ο Μιράντα, βραζιλιανικής καταγωγής που ζει στο Ρίο με τον Γκρίνγουολντ, κρατήθηκε για 9 ώρες – το μέγιστο δυνατό που επιτρέπει ο αντιτρομοκρατικός νόμος του 2000. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στις αρχές να σταματούν, να ερευνούν και να ανακρίνουν ανθρώπους σε αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακές γραμμές. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν του επετράπη η τηλεφωνική συνομιλία με τον σύντροφό του, που είναι αναγνωρισμένος δικηγόρος στις ΗΠΑ, ούτε του προσφέρθηκε διερμηνέας – κάτι που του είχαν υποσχεθεί γιατί δεν αισθανόταν άνετα να μιλά σε μια δεύτερη γλώσσα.

«Βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα, με διαφορετικούς νόμους, σε ένα δωμάτιο με επτά πράκτορες που πήγαιναν και έρχονταν και με ανέκριναν διαρκώς. Πίστευα ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα. Σκεφτόμουν ότι μπορεί να παραμείνω εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μιράντα.

Ο Μιράντα επέστρεφε από το Βερολίνο, όπου είχε μεταβεί για να συναντήσει τηνΛάουρα Πόιτρας, μια αμερικανίδα σκηνοθέτη που επίσης ασχολείται με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις κυβερνητικές παρακολουθήσεις. Ο Μιράντα μετέφερε στοιχεία μεταξύ του δημοσιογράφου και της σκηνοθέτιδος. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Λονδίνο την Κυριακή το πρωί τον συνέλαβαν οι αρχές.

«Μας ανακοίνωσαν στο αεροπλάνο ότι θα πρέπει όλοι μας να περάσουμε από έλεγχο διαβατηρίων. Την στιγμή που βγήκα από το αεροπλάνο με άρπαξαν και με έβαλαν σε ένα δωμάτιο με τέσσερις καρέκλες και ένα μηχάνημα που παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα», εξηγεί.

Οι χειραποσκευές του ελέγχθηκαν και όπως είπε η αστυνομία κατέσχεσε τον υπολογιστή του, δυο στικάκια, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, και άλλα ηλεκτρονικά αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία μια φορητή κονσόλα παιχνιδιών, δυο ολοκαίνουρια ρολόγια, και δυο τηλέφωνα που ήταν συσκευασμένα μέσα στην τσάντα του.

«Μου ζήτησαν τους κωδικούς για τον υπολογιστή και το κινητό. Μου είπαν ότι είμαι υποχρεωμένος να τους απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις και ανέφεραν διαρκώς τις λέξεις "φυλακή" και "τμήμα"», λέει ο Μιράντα. «Ξέρω γιατί το έκαναν: γιατί είμαι σύντροφος του Γκλεν. Γιατί πήγα στο Βερολίνο. Γιατί η Λάουρα μένει εκεί. Συνεπώς πιστεύουν ότι παίζω σημαντικό ρόλο. Αλλά εγώ δεν έχω κανέναν ρόλο. Δεν κοιτάω τα αρχεία. Δεν ξέρω αν ήταν καν αρχεία αυτά που μετέφερα. Θα μπορούσε να ήταν για την ταινία που η Λάουρα ετοιμάζει», συμπληρώνει.

Οι πράκτορες που τον ανέκριναν του είπαν ότι κρατείται βάσει του συγκεκριμένου νόμου. Ακόμη και αν δεν έχει καμία σχέση με τρομοκράτες – ούτε και είναι ένας, οι ανακριτές τον πληροφόρησαν ότι εάν κρίνουν ότι δεν έχει συνεργαστεί μετά από 9 ώρες θα τον οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό τμήμα και θα μπει στην φυλακή.

«Αυτός ο νόμος δεν θα έπρεπε να αφορά και αστυνομικούς. Τον χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρχεία ή ανθρώπους, που θα ήταν απρόσιτα εάν είχαν ακολουθήσει την νόμιμη οδό όπως τα δικαστήρια. Πρόκειται για απόλυτη κατάχρηση εξουσίας», σχολιάζει.

Του προσέφεραν δικηγόρο και ένα ποτήρι νερό αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και τα δυο μη εμπιστευόμενος τις αρχές. Οι απανωτές ερωτήσεις δεν αφορούσαν μόνο τον Γκρινγουολντ, τον Σνόουντεν και την Πόιτρας αλλά και άλλα θέματα.
«Με ρώτησαν ακόμη και για τις διαδηλώσεις στην Βραζιλία και γιατί ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Μου ζήτησαν να τους πω ποιόν ξέρω στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Μιράντα.

Μπόρεσε να βγει στους διαδρόμους του αεροδρομίου και να πιει μια Coca Cola μετά από 8 ώρες. Μια ώρα αργότερα τον άφησαν ελεύθερο συνοδεύοντάς τον στον έλεγχο διαβατηρίων με σκοπό να περάσει στην Βρετανία και να περιμένει εκεί την πτήση του. «Ήταν γελοίο. Πρώτα μου φέρονται σαν τρομοκράτη και μετά με αφήνουν ελεύθερο μέσα στην χώρα», σχολιάζει.

Ο Μιράντα πιστεύει ότι οι βρετανικές αρχές δρούσαν καθ’ υπόδειξη των αμερικανικών, παρόλα αυτά η εικόνα που είχε για την χώρα έχει αλλάξει τελείως.«Έχω φίλους εδώ αλλά δεν μπορώ να επισκεφτώ μια χώρα που για το τίποτα καταπατά την ελευθερία με την βοήθεια του νόμου».

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την όποια σχέση με το συμβάν όμως ένας εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών αρχών επιβράβευσαν τους Βρετανούς για αυτή την πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου