Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πανικόβλητοι και βουτηγμένοι στα σκάνδαλα…

avgi.gr

Χρήστου Δημήτρης

Η δουλικότητα με την οποία συμπεριφέρονται και η αναλγησία με την οποία εκτελούν κάθε εντολή των δανειστών, δεν εξηγείται μόνο από την εξάρτηση που έχουν Σαμαράς και Βενιζέλος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δόσεις εξουσίας.
Ο ρόλος Σαμαρά στην εκποίηση του ΟΠΑΠ, οι φωτογραφικές τροπολογίες, τα 600 εκατομμύρια που δεν βρίσκει ο Μελισσανίδης και οι ιδέες για άλλον πρωθυπουργό από την ίδια Βουλή
Το ότι οι ίδιοι (όπως και τα κόμματά τους) είναι φακελωμένοι και εκβιάσιμοι από τις δυνάμεις που προστάζουν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και μόνον τα μυστικά του Χριστοφοράκου, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Γερμανικής κυβέρνησης, αρκούν και περισσεύουν. Εδώ όμως το πράγμα χοντραίνει άγρια.
Ο ΠΑΝΙΚΟΣ και η ανικανότητα των δύο φαυλοκρατών ηγετών που εκπροσωπούν τον σαπισμένο δικομματισμό, ξεπερνάει πλέον κάθε όριο. Είναι δυνατόν, ακόμα και σε αυτήν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την οποία έχουν ξεσκίσει, να βγαίνει πρωθυπουργός και να δηλώνει ότι όποιος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ψηφίσει από εδώ και πέρα οποιοδήποτε (!) νομοσχέδιο, θα είναι δολιοφθορέας της πατρίδας; Είναι δυνατόν να μην αντιδρά ούτε ένας βουλευτής (ούτε ο Βενιζέλος) στην απαγόρευση από τον Σαμαρά του δημοκρατικού και συνταγματικού δικαιώματος του βουλευτή να αποφασίζει (έστω και θεωρητικά) κατά συνείδηση, έχοντας δεσμευτεί στους πολίτες πως θα σεβαστεί την εντολή τους; Είναι δυνατόν, βουλευτές που αναδείχτηκαν από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, με υποσχέσεις δυναμικής και μαχητικής επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του καταστροφικού Μνημονίου, να δέχονται στο υπόλοιπο του βίου τους να ζήσουν σε κατ’ οίκον περιορισμό;
ΚΑΤΙ δεν πάει καλά στην ιστορία μας. Δεν πρόκειται μόνο για τον φόβο της απόλυσης, όπως και στην περίπτωση του ΓΑΠ. Εδώ φαίνεται ότι απειλούνται για να μείνουν πάση θυσία στην εξουσία μέχρι να εκτελέσουν τα συμφωνηθέντα. Μην ξεχνάτε πως τα στοιχεία που οδήγησαν στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Άκη, ήρθαν απ’ έξω. Αν λοιπόν δεν τηρήσουν τη δέσμευση, οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν δεν θα καταστρέψουν μόνο το όποιο πολιτικό τους μέλλον. Ούτως ή άλλως τέτοιο δεν υπάρχει.
ΘΥΜΑΣΤΕ την ωραία φωτογραφία που έβγαλε ο Στουρνάρας με τον περιβόητο Σταυρίδη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, αμέσως μετά τις υπογραφές πώλησης του 33% και της ανάθεσης του management του ΟΠΑΠ στην Emma Delta; Τότε ο Στουρνάρας ρώτησε τον Μελισσανίδη. “Πότε θα δούμε τα λεφτά;”, δηλαδή τα 625 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το τίμημα. Και ο Μελισσανίδης απάντησε ως Μελισσανίδης. “Τι, θέλετε και λεφτά;”. Σχεδόν όλοι νόμισαν πως πρόκειται για αστείο. Με το συμβόλαιο της συμφωνίας στο χέρι, ο Μελισσανίδης, που πήρε τον ΟΠΑΠ άνευ αντιπάλου, βγήκε στην αγορά για να βρει τα χρήματα που δεν είχε ή που δεν ήταν πρόθυμος να βγάλει από την τσέπη του. Όπως αποκαλύπτει το μηνιαίο περιοδικό Unfollow στο τεύχος Σεπτεμβρίου, δύο ελληνικές τράπεζες Η Εθνική και η Πειραιώς πιέστηκαν από τον Σαμαρά να δώσουν 400 εκατομμύρια η πρώτη και 200 η δεύτερη για να περάσει ο ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία του Μελισσανίδη, που είναι φίλος και χορηγός του πρωθυπουργού! Ουσιαστικά, η πρώτη μεγάλη επιτυχία, όπως έλεγαν Στουρνάρας και Σταυρίδης, θα γινόταν με δανεικά του κράτους, και μάλιστα των τραπεζών, που ζουν από την ανακεφαλαιοποίηση που φόρτωσε 50 δισ. στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων!
ΟΙ ΔΙΚΕΣ μου πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τον οριστικό (σκανδαλώδη) δανεισμό από τις δύο ελληνικές τράπεζες. Το ότι έγιναν προσπάθειες και ασκήθηκαν πιέσεις, είναι γνωστό. Ειδικά, όμως, στην Εθνική, οι δισταγμοί και οι φόβοι ήταν μεγάλοι, όπως τουλάχιστον έμαθα. Έψαξαν και αλλού για δανεικά, σε ξένες τράπεζες. Με μια ρωσική, μάλιστα, διέδιδαν ότι είναι κοντά σε συμφωνία.
ΑΥΤΗ όμως είναι η μία πλευρά του σκανδάλου. Η άλλη, που προηγήθηκε, αφορά φωτογραφική τροπολογία για να καταφέρει να πάρει ο Μελισσανίδης φορολογική ενημερότητα, καθώς όφειλε στο Ελληνικό Δημόσιο μεγάλα χρηματικά ποσά (περί τα 50 εκατομμύρια) από φορολογικές παραβάσεις. Η τροπολογία, λοιπόν, έδινε το δικαίωμα στον Μελισσανίδη να ζητήσει δικαστικό συμβιβασμό και τότε θα μπορούσε να λάβει τη φορολογική ενημερότητα. Έτσι και έγινε, κύριοι βουλευτές που ψηφίσατε την τροπολογία. Φυσικά το τεράστιο ποσό του δανείου δύσκολα θα μπορούσε, με καθαρό τρόπο, να εξοφληθεί σε κατάσταση παρατεταμένης ύφεσης και ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό. Αυτός είναι και ο λόγος που έκανε τους τραπεζίτες να διστάσουν. Τώρα, ο πανικόβλητος πρωθυπουργάκος, μετά τις ανοησίες περί πρωτογενούς πλεονάσματος, πριν το σκάνδαλο ΟΠΑΠ σκάσει, με οδυνηρές συνέπειες και για τον ίδιο, σχεδιάζει τη διαφυγή του, διαρρέοντας ότι η πώληση αυτή μπορεί να μην εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού!
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ με τον Βενιζέλο, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν στην εξουσία από τον λαϊκό ξεσηκωμό. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν -πλέον- και εγχώριες δυνάμεις, από εκείνες που τους στήριζαν, που τους θεωρούν τελειωμένους ως ανίκανους και επικίνδυνους για τα συμφέροντά τους. Ακόμα και στη μεγαλοαστική τάξη, και ιδιαίτερα σε κάποια παλαιά ισχυρά τζάκια, προετοιμάζονται για την απόσυρσή τους, βλέποντας τους μαφιόζικους κανόνες που εισέρχονται στην πολιτική και στο επιχειρείν. Βλέποντας την εισβολή των δανειστών και τη διάλυση κάθε υποδομής να απειλούν και τα τελευταία υπολείμματα της εγχωρίου επιχειρηματικότητας. Μετά τις γερμανικές εκλογές, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Οι ιδέες για νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή, με άλλον πρωθυπουργό, δεν είναι ουρανοκατέβατες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου