Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΔΕΗσε και αθωώθηκαν

Του Δημήτρη Αγγελίδη
Το Α′ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε 16 Ρομά του καταυλισμού του Χαλανδρίου, που κατηγορούνταν ότι έκλεψαν ρεύμα συνολικής αξίας 50 ευρώ!
Μια ιστορική απόφαση του Α′ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας αθωώνει 16 Ρομά του καταυλισμού του Χαλανδρίου, που κατηγορούνταν ότι έκλεβαν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Δεν αρνήθηκαν την πράξη τους οι κατηγορούμενοι. Είπαν όμως πως αναγκάστηκαν να κλέψουν το ρεύμα εξαιτίας της άρνησης της ΔΕΗ να τους το παράσχει.
Το δικαστήριο συμφώνησε, κρίνοντας στην ουσία ότι το ρεύμα αποτελεί τόσο βασικό κοινωνικό αγαθό που η έλλειψή του βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, έτσι που να δικαιολογείται υπό προϋποθέσεις η ρευματοκλοπή.

Η απόφαση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη αθώωση ακτιβιστή στη Βέροια, που επανασυνέδεε κομμένο ρεύμα. Εχει ιδιαίτερη αξία στο φως των πολύ συχνών αστυνομικών επιδρομών στους καταυλισμούς Ρομά, που καταλήγουν σε συλλήψεις για ρευματοκλοπή. Και αυτό γιατί αποτελεί συνήθη πρακτική της ΔΕΗ να αρνείται να δώσει το ρεύμα σε καταυλισμούς Ρομά, με μόνο αποτέλεσμα να τους στοχοποιεί άλλη μια φορά σαν κλέφτες, τη στιγμή που κάθε αυθαίρετη βίλα στην Ελλάδα, αν και χτισμένη παράνομα, έχει ρεύμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο επικαλείται το άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικα: «Δεν είναι άδικη η πράξη που τελεί κάποιος, για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο ο οποίος απειλεί το πρόσωπο ή την περιουσία του ίδιου ή κάποιου άλλου χωρίς δική του υπαιτιότητα, αν η βλάβη που προκλήθηκε στον άλλο είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος και τη σπουδαιότητα από τη βλάβη που απειλήθηκε».

Στην περίπτωση του Χαλανδρίου, η ζημία της ΔΕΗ από τη διαπιστωμένη ρευματοκλοπή κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης δεν ξεπερνούσε κατά πολύ τα πενήντα ευρώ – λιγότερα από πέντε ευρώ ανά κατηγορούμενο. Αλλωστε, οι Ρομά παραμένουν στον καταυλισμό επειδή η δημοτική αρχή αθέτησε την υπόσχεσή της να τους μεταστεγάσει σε συγκεκριμένο δημοτικό οικόπεδο, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Πηγη:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου