Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ 11η ΒΔΟΜΑΔΑ
ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Τα τραγικά αδιέξοδα της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής που διαλύει τα Πανεπιστημία και την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας στις απροκάλυπτες κυβερνητικές, και με αστυνομικούς όρους, πιέσεις για να ανοίξουν τα πανεπιστημία καταδεικνύουν οι χθεσινές παραιτήσεις των μελών τηςσυγκλήτου του ΕΚΠΑ.
Τα μέλη της Συγκλήτου έθεσαν, χθες Δευτέρα (18/11), στη διάθεση του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, τις παραιτήσεις τους, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκετη Δευτέρα (18/11) το απόγευμα, αντιδρώντας στο κλίμα τρομοκρατίας για αστυνομική επέμβασηπου καλλιεργεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

«Ζητήσαμε από τον κ. Πελεγρίνη να χρησιμοποιήσει τις παραιτήσεις μας αν και εφόσον το κρίνει, όπως το κρίνει. Αύριο δεν θα γίνουν μαθήματα στο ΕΚΠΑ διότι με αστυνομία εμείς δεν κάνουμε μάθημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συγκλήτου, Βαλσαμής Βαλσαμάκης.

«Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως για να δώσει λύση στο πρόβλημα των πανεπιστημίων και φυσικά δεν αποδεχόμαστε την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι απαραίτητοι αυτοί για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης δεν αποδεχόμαστε τη λίστα του ΑΣΕΠ, η οποία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του ο πρύτανης τόνισε ότι τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας αρνούνται να κάνουν μαθήματα κάτω από αστυνομική εποπτεία και έκανε λόγο για επιλήψιμες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

«Θέλουμε να ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαθήματα, αλλά όχι σε καθεστώς αστυνομοκρατίας», δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης. Επειτα από μια δραματική συνεδρίαση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

"Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.

• Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του."

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

Ακόμα και απόπειρα αυτοκτονίας προκάλεσε η ανακοίνωσή τη Δευτέρα των προσωρινών πινάκων από το ΑΣΕΠ των δοικητικών υπαλλήλων για το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών", χθες (18/11) το πρωί μια διοικητική υπάλληλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να πηδήξει στο κενό, λίγη ώρα αφούδιαπίστωσε ότι το όνομά της συμπεριλαμβανόταν στη λίστα του ΑΣΕΠ απ’ όπου θα βγουν οιδιαθεσιμότητες. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε μέσα στο γραφείο του ίδιου του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου.

Ο Ιωάννης Παντής, Αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ανέφερε σε δήλωσή του πως «Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, η ένταση, η θλίψη, η απογοήτευση και η ψυχική κατάπτωση οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που οδηγούν μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας, φαινόμενο που είχαμε σήμερα στο ΑΠΘ αλλά και σε οργή, θυμό και σε κανιβαλισμό με αποτέλεσμα τη πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στο πανεπιστήμιο. Προφανώς φαίνεται ότι εκεί στόχευε και το Υπουργείο Παιδείας». «Πρέπει αυτή η αυτοκαταστροφική διαδικασία να επανεκτιμηθεί και να σταματήσει εδώ. Η πανεπιστημιακή κοινότητα ζητά να σταματήσει εδώ» κατέληξε ο κ. Παντής

Θ. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Άμεση αναστολή του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητεί με δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τις εμμονές του».

«Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ' επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για 'Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο'» ανέφερε ο Θ. Πελεγρίνης.

Ο Πρύτανης καταγγέλλει την ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων για «τις έννομες συνέπειες ακόμη και ποινικές ευθύνες». 

«Ζητώ» τονίζει «την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα».

Προσθέτει δε ότι «στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος. Ζητώ εκ μέρους της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας συγνώμη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ίδρυμά μας. Ορισμένοι, όμως, με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και τον μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό» επισημαίνει ο Θ. Πελεγρίνης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΕ 1793 ΟΝΟΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε μια αχαρακτήριστη ενέργεια, με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ Πανεπιστημίων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Επικαλούμενη λόγους διαφάνειας της διαδικασίας έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω ΑΣΕΠ, όχι τα τελικά 1.349 ονόματα, αλλά τα1.793 με τη χαμηλότερη μοριοδότηση, από τα οποία θα επιλεγούν οι υπό διωγμόν. Είναι μια σαφήςπροσπάθεια εκφοβισμού και πίεσης του κλάδου να σταματήσει την απεργία, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα στο Καποδιστριακό και στο Μετσόβιο.

Πρόκειται για υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πατρών, Κρήτης και Θεσσαλίας. Τα ονόματα είναι κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, όπως προέκυψε από τη μοριοδότηση των προσόντων τους, που διενήργησε το ΑΣΕΠ. Η μοριοδότηση βασίστηκε στα στοιχεία που έλαβε το ΑΣΕΠ από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του υπουργείου Παιδείας. Θα ακολουθήσει έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης, γιατί υπάρχουν ήδη καταγγελίες για πολλά λάθη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και προσφυγές των θιγομένων.

Ο υπουργός Παιδείας προσφεύγει και πάλι στη Δικαιοσύνη, ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης μήνυσε το Συμβούλιο Διοίκησης, η Σύγκλητος παραιτήθηκε και το εξάμηνο μόνο με θαύμα θα σωθεί. Από την πλευρά του ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης δήλωσε μεταξύ άλλων πως «θέλουμε ν' ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαθήματα αλλά όχι σε καθεστώς αστυνομοκρατίας». Ο πρύτανης εξουσιοδοτήθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ώστε να βρεθεί μια λύση.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Στο μεταξύ, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχαν ζητήσει νωρίτερα τη στήριξη της Συγκλήτου, αποφάσισαν άλλες δύο 48ωρες απεργίες από την Τρίτη, παρατείνοντας τις κινητοποιήσεις τους για ενδέκατη εβδομάδα.

Το μέτωπο των απεργιών στην ανώτατη εκπαίδευση διευρύνεται καθώς συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρώνκαι μέχρι την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

"Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση τους. Η δε σκέψη τους να «λύσουν» το θέμα με τα ΜΑΤ και τη βία θα ρίξει λάδι στη φωτιά. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση", επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο δίκαιος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις και τον κυβερνητικό αυταρχισμό πρέπει να γίνει μέρος μιαςσυνολικής πάλης εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε Ανώνυμη Εταιρία, το κάνει δυσπρόσιτο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και υποτάσσει πλήρως τη λειτουργία του στις ανάγκες του κεφαλαίου».

Βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. δήλωσαν σχετικά ότι “ο υπουργός Παιδείας που οδήγησε στη λαιμητόμο της διαθεσιμότητας τους διοικητικούς υπαλλήλους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν τα κατάφερε. Η πολιτική του εκβιασμού που εφαρμόζει δεν έχει ως στιγμής αποτέλεσμα, παρά μόνο τον εγκλωβισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας που οδηγεί σε αδιέξοδο”.


ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει ξανά σήμερα στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη. Ο υπουργός Παιδείας καλεί τους φοιτητές και τους καθηγητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους δηλώνοντας τα εξής:

«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη. Η άρνηση της Συγκλήτου και του πρύτανη να εφαρμόσουν το νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιοανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου