Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η τελική επιλογή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αμφισβητεί την πλειοψηφούσα δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Μπορεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξάγονται κυρίως σε ένα πλαίσιο προβλημάτων τοπικού ενδιαφέροντος, δεν παύουν όμως να αποτελούν πεδίο αναφοράς και αντιπαράθεσης για διατοπικά, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα. Άλλωστε η αναζήτηση των αιτιών νομοτελειακά οδηγεί τη συζήτηση στο διεθνές – ευρωπαϊκό πεδίο. Τα τελευταία χρόνια που η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την Πολιτεία έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ , η Ευρωπαϊκή στρόφιγγα χρηματοδότησης αποτελεί μοναδικό ίσως μηχανισμό εισροής κεφαλαίων για έργα και δράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το είδος των έργων και δράσεων που επιλέγονται βρίσκονται σε ευθεία αντιστοίχιση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως από την αριστερά, έχει ασκηθεί δριμύτατη κριτική, ενώ ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς αμφισβητεί ευθέως την ανάγκη για χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και τις προθέσεις των χρηματοδοτικών φορέων (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ, ΕΣΠΑ κλπ)

Αυτά τα δεδομένα δεν υποβαθμίζουν όμως την ιδιαιτερότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών και σε επέκταση δεν είναι δυνατό και λογικό να αμφισβητηθεί, μερικώς τουλάχιστον, η σχετική αυτονόμηση της εκλογικής συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος. Δεν είναι διόλου παράδοξο, απεναντίας ήδη καταγράφεται πριν καν εκδηλωθεί επίσημα στις κάλπες, το φαινόμενο της υπερψήφισης από τους εκλογείς, προσώπων των οποίων οι στενές πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις δεν ταυτίζονται με αυτές των εκλογέων τους, αυτών δηλαδή που τους επιλέγουν ως κατάλληλη λύση για τη θέση του Δημάρχου ή του δημοτικού συμβούλου. Είναι τυχαίο ότι στις δημοτικές παρατάξεις «συμβιώνουν» πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις; Είναι αυτό καταδικαστέο ; Θα υπενθυμίσω δε σε όσους είναι οπαδοί των καθαρών λύσεων, σε όσους δεν ικανοποιούνται με αυτά τα φαινόμενα συμβίωσης ετερόκλητων πολιτικά προσώπων, ότι στην αριστερά, και δεν αναφέρομαι σε ότι ονομάζαμε παραδοσιακή αριστερά, γιατί και αυτή αλλάζει αργά αλλά σταθερά και καλώς πράττει, αλλά στην ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή αριστερά, στην οποία ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε αναπτυχθεί ολόκληρη σχολή που υπερθεμάτιζε αυτή τη συνύπαρξη σε τοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο. Οι παλαιότεροι εξ ημών θα θυμούνται τις ατέρμονες συζητήσεις πάνω στα θέματα αυτά τη δεκαετία του 80 και του 90. Αλλά και ορισμένες σύγχρονες και πιο «κεντρικές επιλογές» προσώπων στα ψηφοδέλτια της σημερινής αριστεράς πείθουν για του λόγου το αληθές.

Στην πόλη μας, στον Κορυδαλλό, δεν φαίνεται να εξελίσσεται κάτι διαφορετικό. Με δεδομένη την πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογείς προτιμούν να υπερψηφίζουν υποψηφίους των οποίων τα ιδιαίτερα πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά δεν ταυτίζονται με αυτά της αδιαμφισβήτητα πολιτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αμφισβήτηση της πολιτικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες που προανέφερα στις τοπικές κοινωνίες, παρά θέτει πολιτικά ζητήματα και γενικές αμφισβητήσεις με ευρύτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία στελεχών και φίλων παρατάξεων που πρωταγωνιστούν στις τοπικές εκλογές, στις επικείμενες ευρωεκλογές εκλογές είναι περισσότερο από ποτέ κοντά στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστερά εν γένει. Θα καταγραφεί άλλωστε αυτό το νέο δεδομένο και στις κάλπες των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου και στην περιοχή μας.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην πόλη μας περισσότερο προσφέρονται και λειτουργούν ως καθαρτήριο προσώπων, θέσεων και πρακτικών τοπικού βεληνεκούς, παρά ως αφετηρία γενικών πολιτικών και ιδεολογικών αμφισβητήσεων ευρέως φάσματος. Κρίνουν δηλαδή, ανάμεσα σε άλλα βέβαια, προσωπικές πολιτικές, διαχειριστική ικανότητα, ζητήματα πολιτικής ηθικής, ευαισθησίες σε κοινωνικά θέματα και φυσικά το επίπεδο φερεγγυότητας και αξιοπιστίας των διοικούντων και όσων επίσης διεκδικούν την τοπική εξουσία. Έτσι είναι, άσχετα αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να είναι έτσι. Από την άλλη , ίσως στις περιφερειακές εκλογές αλλά με βεβαιότητα στις ευρωεκλογές θα καταγραφεί η ευρύτερη δυσφορία των πολιτών για την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών και όχι μόνο, αφού θα οδηγήσει σε πλήρη ή μερική αποσάθρωση παραδοσιακά και νεότερα πολιτικά σχήματα που συνυπήρξαν σταθερά ή και ευκαιριακά στην πολιτική κυβερνητική παλέτα. Έχουν λοιπόν γνώσιν οι φύλακες και στον Κορυδαλλό.

Με απόλυτο σεβασμό στους συμπολίτες μου και στις τελικές επιλογές τους

Γιώργος Μεντζελίδης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου