Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Αν η αποχή μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, θα ήταν παράνομη

Πολλοί οπαδοί της αποχής θυμούνται σε κάθε εκλογές τη ρήση του Μαρξ “αν οι εκλογές άλλαζαν τον κόσμο θα ήταν παράνομες” (αν και πολλοί από αυτούς δεν συμπαθουν ιδιαίτερα το Μαρξ).

Ούτε οι απεργίες, ούτε οι διαδηλώσεις αλλάζουν τον κόσμο (και επ’ αυτού έχει μιλήσει ο Μαρξ), αλλά λίγοι θα βρεθούν να πουν ότι η σωστή στάση είναι η απεργοσπασία, αν και υπάρχουν κάποιοι -”τα πρόβατα απήργησαν, ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής” ήταν ένα παλιό αναρχικό σλογκανάκι. Ε, συνέχεια αυτού είναι και η λογική “τα πρόβατα ψηφίζουν, ζητούν καλύτερο χασάπη”.

Ε, λοιπόν ο Μαρξ κοντραρε αυτούς που ήθελαν να υποκαταστήσουν την επανάσταση με τις εκλογές, δεν έλεγε ότι η σωστή στάση στις εκλογές (ή στις απεργίες και τις διαδηλώσεις) είναι η αποχή και η παθητική αναμονή της “μεγάλης νύχτας”. Οι εκλογές είναι μια στιγμή της ταξικής πάλης και ιδιάιτερα οι σημερινές εκλογές είναι μια πολύ σημαντική στιγμή. Οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο, αλλά εκλέγουν κυβέρνηση (που δεν ταυτίζεται με την εξουσία αλλά και εξουσία χωρίς κυβέρνηση δεν γίνεται) και σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά η άρχουσα τάξη κινδυνεύει να μην μπορεί να εκλέξει μια κυβέρνηση της αρεσκείας της.


Επίσης οι εκλογές καταγράφουν (έστω στρεβλά) ταξικούς και πολιτικούς συσχετισμούς οι οποίοι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ταξική πάλη την επόμενη μέρα. Η άνοδος της αριστεράς θα είναι μια τεράστια ώθηση στον κόσμο να βγει την άλλη μέρα να τα κάνει λαμπόγυαλο αν οι καπιταλιστές επιχειρήσουν να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα από μια κυβέρνηση οφθαλμοφανώς μειοψηφική. Λοιπόν, η ταξική πάλη προχωράει με επιμέρους μάχες, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να νικήσουμε στον πόλεμο και στην τελική ανατροπή του συστήματος. Και η σημαντικότερη μάχη αυτή τη στιγμή είναι οι εκλογές. Ας μην αφήσουμε το σύστημα να περάσει αντουφέκιστο, απέχοντας από την κάλπη. Στο κάτω κάτω, και η αποχή αν άλλαζε τον κόσμο θα ήταν παράνομη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου