Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Τί έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου;



Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1377 Χιλιάδες κάτοικοι 2.500–5.000 άμαχοι ιταλικής πόλης Cesena (Τσεζένα) σκοτώνονται από τους κοντοτιέρους (παπικές ένοπλες δυνάμεις). Η μικρή κοινότητα επαναστάτησε κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Οκτώ Αγίων και ανακαταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Breton, υπό τη διοίκηση του Roberto, καρδινάλιου της Γενεύης (αργότερα αντίπαπας Clement VII). Ο τελευταίος, ενεργώντας ως κληρονόμος του Πάπα Γρηγορίου XI, διηύθυνε την άγρια δολοφονία. Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου εκείνης της εποχής, αυτό θεωρήθηκε ως θηριωδία, που ονομαζόταν «Λουτρό αίματος της Τσεζένα», και ο καρδινάλιος ονομάστηκε «χασάπης της Τσεζένα».

1451 Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ κληρονομεί το θρόνο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1468 Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας.


1488 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάζ φτάνει στον κόλπο Μόσσελ περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος και γίνεται ο πρώτος γνωστός Ευρωπαίος που ταξίδεψε τόσο νότια.

1509 Το πορτογαλικό ναυτικό νικά τον συμμαχικό στόλο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, της Δημοκρατίας της Βενετίας, του σουλτάνου του Γκουτζαράτ, του σουλτανάτου της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ραγούσας στη ναυμαχία του Ντιού στην Ινδία.

1807 Μία βρετανική στρατιωτική δύναμη καταλαμβάνει την ισπανική πόλη του Μοντεβιδέο, σημερινή πρωτεύουσα της Ουρουγουάης.

1809 Γεννήθηκε ο Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρντόλντι, από τις κορυφαίες μουσικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα

1811 Γεννιέται στις ΗΠΑ ο Οράτιος Γκρίλι, δημοσιογράφος και πολιτικός ηγέτης, μέγας πολέμιος του θεσμού της δουλείας, κατά την περίοδο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο.

1815 Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τυριού στην Ελβετία.

1830 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας


1870 Στις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς.

1874 Γεννιέται η Αμερικανίδα πρωτοποριακή συγγραφέας Γερτρούδη Στάιν. Άσκησε μεγάλη επιρροή στον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων του 20ου αιώνα, τόσο με την πένα της, όσο και με την ισχυρή προσωπικότητα της.

1874 πεθαίνει ο Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρντόλντι. Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και οργανίστας


1908 Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).


1913 Επικυρώνεται η 16η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, εξουσιοδοτώντας την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει και να εισπράττει φόρο εισοδήματος.

1916 Καταστρέφονται από πυρκαγιά τα κτίρια του κοινοβουλίου στην Οττάβα του Καναδά.

1929 Ιδρύεται η Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

1930 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ.

1931 Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία προκαλεί το θάνατο 258 ανθρώπων.

1931 Στην Κινέττα των Μεγάρων, κρατικά όργανα σκοτώνουν μέσα στο καλύβι του το φτωχό αγρότη Χριστόπουλο ή Μωραΐτη, γιατί χρωστούσε φόρους στο κράτος. Οι δολοφόνοι βάζουν, στη συνέχεια, φωτιά στο καλύβι και εξαφανίζονται.

1933 Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοινώνει ότι η επέκταση του ζωτικού χώρου στην Ανατολική Ευρώπη και η αδίστακτη γερμανοποίησή της είναι οι τελικοί γεωπολιτικοί στόχοι της εξωτερικής πολιτικής του Τρίτου Ράιχ.

1944 Στα Λιβερά της Δυτικής Μακεδονίας έπεσαν ηρωικά πολλά στελέχη του ΚΚΕ και των απελευθερωτικών οργανώσεων, που είχαν κυκλωθεί από υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού.

1952 Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.

1958 Ιδρύεται η Οικονομική Ένωση της Μπενελούξ, δημιουργώντας ένα πεδίο δοκιμών για την μεταγενέστερη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1959 Δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως “Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική”.

1960 Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρολντ Μακμίλαν, μιλάει για έναν “άνεμο αλλαγής”, σηματοδοτώντας ότι η κυβέρνησή του πιθανόν να υποστηρίξει την αποαποικιοποίηση.

1966 Προσεληνώνεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9». Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου