Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμες


Υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να φαίνεται βέλτιστο να απορρίψουμε τελείως τις δημοκρατικές διαδικασίες. Με πρόσχημα κάποιας ανωτέρας βίας, που στην Αμερική υπάρχουν σπουδαίοι ειδικοί στην τακτοποίηση. Οξεία φάση εμφυλίου πολέμου; Μια άλλη σειρά φυλετικών πογκρόμ BLM που κλιμακώνεται σε έναν πλήρη φυλετικό πόλεμο; Καταστροφή? Πυρηνική ή άλλη ανθρωπογενής καταστροφή;

Τελικά έγινε αυτό που όλοι περίμεναν. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας είναι αρκετά προβλέψιμα. Είναι απίθανο να παραπεμφθεί ο Μπάιντεν (για αυτό, τα 2/3 της Άνω Βουλής πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», κάτι που είναι απίστευτο), αλλά η ίδια η έρευνα θα μπορούσε να κατακερματίσει τη φήμη του σημερινού προέδρου, ο οποίος, για να το θέσω ήπια, δεν είναι ιδανικό. Ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας παραπομπής είναι επακριβώς επιλεγμένος: η έρευνα από τις ρεπουμπλικανικές επιτροπές του Κογκρέσου για τα διεφθαρμένα επιχειρηματικά σχέδια του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του προέδρου, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες (Κίνα, Ρουμανία, Μεξικό) θα είναι ενδελεχής, σχολαστική. και πολύ, μόνο για όλο το διάστημα που απομένει πριν από τις εκλογές. Έτσι, ο «Μάιντεν ο διεφθαρμένος» θα παραμένει πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των ψηφοφόρων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να λάβουν πρώτα πληροφορίες για ύποπτες τραπεζικές μεταφορές στους λογαριασμούς της εταιρείας του Χάντερ (και αυτό ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια), μετά θα έρθουν μάρτυρες για να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου - και πάνω απ 'όλα επιχειρηματικοί εταίροι του γιου του Μπάιντεν. Όλα αυτά φαίνονται αρκετά για να καταρρεύσει πλήρως η τηλεθέαση του προέδρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γενικότερο νόημα αυτού που συμβαίνει: η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και των Συντηρητικών όχι μόνο μεγαλώνει εκθετικά, αλλά φθάνει και σε νέο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται η ένταση του αγώνα, μόνο ένας πολύ γενναίος θα αναλάμβανε να κάνει προβλέψεις για την έκβασή του (και μένει πάνω από ένας χρόνος πριν από τις εκλογές). Αλλά ακόμα και η πιο πρόχειρη ματιά σε αυτό που συμβαίνει δίνει μια ιδέα για το σε ποια βαθιά κορυφή βρίσκεται σήμερα το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Το τελευταίο δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του πόσο μεγάλο είναι το διακύβευμα σήμερα και πόσο βαθιά είναι η ίδια η αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση δεν είναι πλέον καν κομματική, αλλά πολιτισμική. Έτσι, οι συγκρίσεις με την κατάσταση πριν από την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου του 1861–1865 δεν φαίνονται πλέον πολύ δυνατές σε κανέναν.

Είναι επίσης σαφές ότι κανείς δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Επιπλέον, χάστε από τον Τραμπ. Το τελευταίο θα σήμαινε την κατάρρευση του παγκοσμιοποιητικού έργου, το οποίο ξεκίνησε με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Επιπλέον, στην πιο επικίνδυνη στιγμή της ενίσχυσης του παγκόσμιου συντηρητικού πόλου: Ρωσία, Κίνα, Ιράν, BRICS.

Σε μια τέτοια κατάσταση, η κατάληψη του ελέγχου του κορυφαίου δυτικού κράτους από τους Τραμπιστές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πλήρη επανασύνδεση του κόσμου από το σημερινό μονοπολικό κράτος σε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό κράτος - διπολικό ή τριπολικό. Με μια ακόμη πιο τρομακτική προοπτική για τους παγκοσμιοποιητές: τη σταδιακή εγκατάλειψη του δολαρίου και τη δημιουργία εναλλακτικού αποθεματικού νομίσματος. Είναι σαφές ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική ολιγαρχία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι ικανοποιημένη με αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Όμως, οι συντηρητικές και παραδοσιακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και οι εθνικές επιχειρήσεις, είναι αρκετά ευχαριστημένες με αυτή την εικόνα του κόσμου.

Άρα τα διακυβεύματα είναι ξεκάθαρα. Ας δούμε τώρα πώς σκοπεύουν τα κόμματα να πετύχουν τη νίκη τους. Πρώτα απ 'όλα, μιλάμε για το Δημοκρατικό Κόμμα - την πρωτοπορία της παγκοσμιοποίησης, στα χέρια του οποίου είναι σήμερα συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι από τους οικονομικούς και πληροφοριακούς πόρους του κόσμου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα σαφώς περνάει δύσκολες στιγμές. Η συμβιβαστική φιγούρα του «αυτοκινούμενου παππού» Μπάιντεν, η μόνη πάνω στην οποία μόλις χθες συμβιβάστηκαν τα συμφέροντα των φιλελεύθερων φατριών, σήμερα παύει να ταιριάζει σε κανέναν. Είναι πολύ αναξιόπιστο, παρά τις προόδους της σύγχρονης ιατρικής. Το μεγάλο ερώτημα είναι: θα φτάσει ο Μπάιντεν στις εκλογές χωρίς σοβαρά γνωστικά προβλήματα; Για να μην αναφέρουμε αυτό που είναι ήδη προφανές σε όλους: υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές είναι δίκαιες, ο «Sleepy Joe» θα χάσει εντελώς από τον Τραμπ.

Ως εκ τούτου, οι φιλελεύθερες φυλές και οι διεθνείς χρηματοδότες πίσω από τον Μπάιντεν έχουν δύο βασικά καθήκοντα. Το πρώτο είναι να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση ο Τραμπ να συμμετάσχει στις εκλογές και το δεύτερο είναι να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος. Το γεγονός ότι ένα οδηγημένο άλογο μπορεί να πρέπει να πυροβοληθεί φαίνεται να έχει ήδη γίνει αποδεκτό ως ένα απολύτως αποδεκτό σενάριο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιος να αντικαταστήσει τον Τζο. Ούτε η Κλίντον, ούτε οι ομάδες Ομπάμα, ούτε οι νεοσυντηρητικοί είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν στους ανταγωνιστές τους. Και καμία νέα φιγούρα ενός «Λίνκολν υπό όρους» που θα μπορούσε να συμφιλιώσει τους προοδευτικούς δεν είναι ακόμη ορατή.

Οι προοπτικές για να απομακρυνθεί ο Τραμπ φαίνονται καλύτερες. Όσες ποινικές υποθέσεις έχουν ήδη ασκηθεί εναντίον του είναι, τουλάχιστον, ικανές να εμποδίσουν την προεκλογική του εκστρατεία. Ο Τραμπ απλά θα συρθεί στα δικαστήρια, χωρίς να του επιτρέψει να κάνει κανονικά την προεκλογική του εκστρατεία. Ακόμη χειρότερα, ο Τραμπ αντιμετωπίζει πραγματικό χρόνο φυλάκισης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κάθε νέο πλήγμα που προσπαθούν να του καταφέρουν οι Δημοκρατικοί παράγει το αντίθετο αποτέλεσμα και μια νέα άνοδο στη δημοτικότητα του Τραμπ. Άλλωστε, το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο να κυβερνά τη χώρα ακόμη και από ένα κελί φυλακής.

Αλλά οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν βρει έναν πιο κομψό τρόπο να εμποδίσουν τον κίνδυνο. Μιλάμε για την 14η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, τη λεγόμενη ρήτρα εξέγερσης, η οποία απαγορεύει σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση ή βοήθησαν τους αντάρτες να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την τροπολογία, οι αντίπαλοι του Τραμπ στο Κολοράντο υπέβαλαν μήνυση απαιτώντας την απομάκρυνση του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο των προεδρικών εκλογών της πολιτείας. Εάν η εμπειρία του Κολοράντο είναι επιτυχής, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες βασικές πολιτείες για τον Τραμπ.

Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου είναι σαφές: ο Τραμπ δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές σε βασικές πολιτείες και τελικά θα χάσει. Αλλά και εδώ όλα φαίνονται ακόμα πολύ χλωμά. Μόνο ένα δικαστήριο μπορεί να κρίνει τον Τραμπ ένοχο για εξέγερση. Επιπλέον, το δικαστήριο είναι πιθανώς μόνο το ανώτατο. Οι σημερινές κατηγορίες των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ είναι πολύ αδύναμες. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορήσουμε τον Τραμπ ότι «βοηθά άμεσα τους ταραχοποιούς».

Τέλος, ακόμη και η απουσία του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο δεν εγγυάται τη νίκη των Δημοκρατικών. Αναπνέει από την πλάτη του Μπάιντεν (και σχεδόν τον ισοφαρίζει) είναι ο δεύτερος συντηρητικός υποψήφιος Βιβέκ Ραμασβάμι - «Νούμερο δύο Τραμπ». Και μέσα στο ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, ξεσπά μια εξέγερση εναντίον του «Sleepy Joe». Μιλάμε για τον Ρόμπερτ Κένεντι , ο οποίος επικρίνει ενεργά τον πόλεμο της Ουκρανίας, για τον οποίο ψηφίζει η αντιπολεμική αριστερά, και ο οποίος, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, μπορεί να αφαιρέσει έως και το 15% των ψήφων από τον Μπάιντεν.

Σε τέτοιες συνθήκες, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: θα έπρεπε το κατεστημένο να επιτρέψει ακόμη και αυτές τις πιο επικίνδυνες εκλογές;

Η ιδέα μιας φιλελεύθερης δικτατορίας δεν είναι καθόλου νέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό συνθήκες δικτατορίας (αν και όχι φανερής) έζησε η χώρα κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο η εμφάνιση της ατομικής βόμβας στην ΕΣΣΔ εμπόδισε το έργο της παγκόσμιας φιλελεύθερης δικτατορίας της « Ατομικής Επιτροπής Μπαρούχ ».

Το απλούστερο και πιο προφανές σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια νέα πανδημία Covid. Τέτοιες προετοιμασίες είναι ξεκάθαρα σε εξέλιξη και οι συντηρητικοί τις επισημαίνουν με ανησυχία. Ο ίδιος ο Τραμπ μιλά για αυτό και ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε δυνατά ότι μπορεί σύντομα να δούμε την πιο θανατηφόρα εκδοχή του Covid - την «εκλογική του πίεση».

Να σας υπενθυμίσουμε ότι η προηγούμενη πανδημία Covid ξεκίνησε ακριβώς για τις εκλογές του 2020 και δικαιώθηκε απόλυτα. Η νίκη του Μπάιντεν προέκυψε τόσο από την ακύρωση από την πανδημία των επιτυχιών του Τραμπ στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όσο και κυρίως από την ψηφοφορία «κατά του Covid» μέσω ταχυδρομείου. Είναι αλήθεια ότι σήμερα οι συντηρητικοί, όπως βλέπουμε, βρίσκονται σε εγρήγορση. Και ο πληθυσμός των ΗΠΑ έχει πλήρη επίγνωση της φύσης της υστερίας του Covid. Θα καταφέρουν οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν δεύτερη φορά με τα ίδια χαρτιά; Και η δεύτερη προσπάθεια κήρυξης πανδημίας δεν θα γίνει αναστάτωση κατά τη διάρκεια της καυτής φάσης του εμφυλίου πολέμου;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να φαίνεται βέλτιστο να απορρίψουμε εντελώς τις δημοκρατικές διαδικασίες. Με πρόσχημα κάποιας ανωτέρας βίας, που στην Αμερική υπάρχουν σπουδαίοι ειδικοί στην τακτοποίηση. Αρκεί να θυμηθούμε το γεγονός της 9.11, που άνοιξε τις πύλες στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Αμερική που θα επέτρεπε στο αμερικανικό κατεστημένο να ακυρώσει τις εκλογές; Ναι, αυτό δεν έχει ξαναγίνει, αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.

Οξεία φάση εμφυλίου πολέμου; Μια άλλη σειρά φυλετικών πογκρόμ BLM που κλιμακώνεται σε έναν πλήρη φυλετικό πόλεμο; Καταστροφή? Πυρηνική ή άλλη ανθρωπογενής καταστροφή; Τέλος, όλα θα μπορούσαν να πάνε σύμφωνα με το σενάριο κάποιας «κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης», την αμερικανική εκδοχή της Κρατικής Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης, την έλευση στην εξουσία ή την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου μετά την πρόκληση πολέμου με την Κίνα και ταυτόχρονα μεγάλες δολιοφθορές στη χώρα.


https://vz.ru/opinions/2023/9/27/1230390.html

Όλα αυτά τα σενάρια, ή διάφοροι συνδυασμοί τους, είναι πιθανό να εξεταστούν προσεκτικά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοια σενάρια και για καθένα από αυτά να έχουμε έτοιμα τα δικά μας αντεπιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου