Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

NΤΕΡΟΥΖ: ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εξέφρασε σήμερα από το βήμα του «Oικονομικού Φόρουμ» των Βρυξελλών, ο τέως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
στην Ελλάδα και νυν διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Επιτροπής Σέρβας Ντερούζ.

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ανεξάρτητες, ο Σέρβας Ντερούς υπογράμμισε ότι η ανάλυση των τριών οργανισμών για τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας είναι ανεξάρτητη και εξήγησε τις διάφορες παραμέτρους (πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη, επιτόκια κλπ) που λαμβάνονται υπόψη στην ανάλυση αυτή.

«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί περίπτωση δημοσιονομικής αφερεγγυότητας, αλλά πρόβλημα ρευστότητας.
Συνεχίζοντας απέρριψε το σχόλιο του Τόμας Μάγιερ, Διευθυντικού στελέχους της Deutche Bank, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, τονίζοντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, όπως εφαρμόστηκε τον τελευταίο χρόνο, είναι πλήρως βιώσιμο και σε σωστό δρόμο.
Εξάλλου, τόνισε ο Σ. Ντερούς ότι είναι συνηθισμένη τακτική του ΔΝΤ να παρέχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις χώρες που βοηθάει, και δεν βλέπει γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα εφαρμόζεται πλήρως.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάνσιο σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις σε ένα οικονομικό πρόγραμμα είναι κάτι το φυσιολογικό και αποτελούν μέρος της διαδικασίας. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Μάγιερ, της Deutche Bank, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι παίρνουν μεγάλο ρίσκο με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι μία επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 60 δισ. ευρώ, πέρα από τα 110 δισ., δεν θα βοηθήσει την κατάσταση, άποψη με την οποία, όπως είπε, συμφωνεί το 85% των ιδιωτών επενδυτών.
ΣΤΙΣ 21:52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου