Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ντίβα των φτωχών


Η Σεζάρια Έβορα δεν είχε την καριέρα που θα έκανε η ίδια φωνή αν έβλεπε το φως του ηλίου στη Δύση. Γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι και ουσιαστικά μέχρι τα 46 της τραγουδούσε σε ταβέρνες με ακροατήριο τουρίστες. Το 1987 την άκουσε ένας παραγωγός από το Παρίσι και της ζήτησε να τον ακολουθήσει για την πρώτη της επαγγελματική ηχογράφηση. Η ίδια σκέφτηκε πως δεν είχε πολλά να χάσει και τον ακολούθησε για να ηχογραφήσει την πρώτη συλλογή τραγουδιών της υπό τον τίτλο «Ξυπόλυτη ντίβα», προσωνύμιο που την ακολούθησε σε όλη της τη ζωή αφού τις περισσότερες φορές τραγουδούσε χωρίς παπούτσια.



Την 1η Οκτωβρίου 1988 έδωσε την πρώτη της συναυλία στο Παρίσι, σε ένα πολύ μικρό ακροατήριο. Πέντε χρόνια αργότερα, σε μία συναυλία της στη Λισαβόνα, χρειάστηκε παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να συγκρατηθεί το πλήθος των θαυμαστών της. Τα πορτογαλικά, ως μητρική της γλώσσα, επένδυσαν τα περισσότερα τραγούδια που ερμήνευσε.

Ακολούθησαν συναυλίες σε όλο τον κόσμο, βραβεύσεις και πολλές περισσότερες υποψηφιότητες. Αρκετές φορές επισκέφθηκε και στην Ελλάδα-το ελληνικό κοινό ήταν τυχερό, δεν στερήθηκε το ταλέντο της, ενώ έχει κάνει και μία ζωντανή ηχογράφηση με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ωστόσο άρχισε να αποσύρεται σταδιακά από το 2010, όταν η καρδιοπάθεια της επιδεινώθηκε, ενώ το 2008 είχε υποστεί και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο ατζέντης της ανακοίνωσε ότι αποσύρεται οριστικά από τη μουσική σκηνή καθώς αποσύρθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι. Πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου, στο Sao Vicente-είχε τραγουδήσει για το καρναβάλι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου