Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Με αυτοπεποίθηση και γνώση στη Νέα Εποχή...



Λευτέρης Ευσταθιάδης*
Αποφοιτώντας από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια όχι μόνον επειδή μέσω του υψηλού επιπέδου σπουδών αποκτήσαμε τα θεωρητικά εργαλεία που χρειάζεται ένας πολιτικός επιστήμονας σήμερα για να αναλύσει και να απαντήσει τα σύνθετα προβλήματα του 21ου αιώνα, αλλά και επειδή γίναμε κοινωνοί αξιών και ιδανικών που αμφισβητούν και αντιμάχονται εκείνες τις αντιλήψεις και τις νόρμες που επιβάλλουν οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές ελίτ στην κοινωνία.

Αποφοιτούμε σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα. Η κρίση του δημόσιου χρέους ως μέρος της οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος έχει τραγικές συνέπειες, όπως η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, η κηδεμονία της χώρας από εξωθεσμικά οικονομικά κέντρα, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων σε επίπεδα επιβίωσης, η εξαπόλυση ενός φορολογικού πογκρόμ και μιας λυσσαλέας επίθεσης απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, που συνοδεύτηκε από χιλιάδες απολύσεις και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Επίσημα πλέον η πολιτική παρέδωσε τα ηνία της εξουσίας στην οικονομία, και για ορισμένους το λεγόμενο εποικοδόμημα στο σχήμα του Μαρξ ίσως πλέον να μην έχει θέση.

Όσο δύσκολες και αν είναι αυτές οι συνθήκες δεν μας τρομοκρατούν. Και αυτό γιατί έχουμε αποκτήσει χάρη στους αξιόλογους καθηγητές μας παιδεία ουσιαστική. Παιδεία θεμελιωμένη στις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, και προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες του λαού και όχι στις επιταγές της εκάστοτε καθεστηκυίας τάξης. Την παιδεία αυτή συμπληρώνει η πείρα και η εμπειρία που αποκτήσαμε από την συμμετοχή μας στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο με νύχια και με δόντια κατάφερε να περιφρουρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των αστικών κυβερνήσεων.

Με τα παραπάνω εφόδια λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, και να διεκδικήσουμε μια κοινωνία όπου ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος θα απολαμβάνεται από τους παραγωγούς του μέσα σ’ ένα πλαίσιο άμεσης δημοκρατίας από τα κάτω. Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πανεπιστημιακούς μας δασκάλους, σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη ΔΕΠ. Και επειδή η εργασία παράγεται κοινωνικά, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στους εργαζομένους στη γραμματεία όσο και στους εργαζομένους στην καθαριότητα, στη λέσχη και σε κάθε λογής τεχνικούς, οι οποίοι φρόντισαν να κάνουν τους χώρους του τμήματος και του πανεπιστημίου γενικότερα λειτουργικούς. Τέλος οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μας, τους φίλους και συγγενείς μας, που στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό μας τόσο ψυχολογικά όσο και υλικά.

*Το κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων 2011 του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011, μπροστά στις πανεπιστημιακές αρχές, από τον φοιτητή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.







Σύντομη Περιγραφή:
Λευτέρης Ευσταθιάδης*
''Eίμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, και να διεκδικήσουμε μια κοινωνία όπου ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος θα απολαμβάνεται από τους παραγωγούς του μέσα σ’ ένα πλαίσιο άμεσης δημοκρατίας από τα κάτω. '' (κείμενο που διαβάστηκε στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων 2011 του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, από τον φοιτητή που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου