Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δεκαέξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις στη Συρία


Δεκαέξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SΑΝΑ και το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής τους στη βορειοδυτική περιοχή Κανσάφρα, στην περιοχή Τζέμπελ αλ-Ζαουίγια και έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Σαχνάγια, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο από τη Λευκωσία. Έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στην τοποθεσία Σαχνάγια, κοντά στη Δαμασκό, σε ενέδρα που είχε στήσει "ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση", σύμφωνα με το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.




"Μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση έστησε ενέδρα τοποθετώντας μηχανισμό που εξερράγη κατά τη διέλευση της στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στη Σαχνάγια, στην επαρχία της Δαμασκού, σκοτώνοντας έξι άνδρες του στρατού, εκ των οποίων δύο αξιωματικοί και τραυματίζοντας ακόμη έξι".


Οι αρχές αρνούνται να παραδεχτούν το μέγεθος της αμφισβήτησης του καθεστώτος Ασαντ από το Μάρτιο του 2011 λέγοντας ότι τα βίαια επεισόδια οφείλονται σε "ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες" που επιδιώκουν να προκαλούν ταραχές στη χώρα. Ωστόσο σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι επιχειρήσεις καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων αμάχων.


Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο ταγματάρχης Μαχέρ Νουέιμι δήλωσε την Κυριακή ότι κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ώρες οι συγκρούσεις με τον τακτικό στρατό, οι οποίες σημειώνονται πιο κοντά στην πρωτεύουσα. "Συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα σε λιποτάκτες και δυνάμεις του τακτικού στρατού σε απόσταση 8 χλμ από τη Δαμασκό", τόνισε ο Νουέιμι. Ο σύρος ταγματάρχης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία έκανε επίσης λόγο για "κύμα λιποταξιών στους κόλπους του τακτικού στρατού".


Σύμφωνα με το Νουέιμι, 50 στρατιώτες και αξιωματικοί λιποτάκτησαν χθες στην πόλη Ραστάν και στην επαρχία Χομς και οι περισσότεροι από αυτούς προσχώρησαν στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Ο ταγματάρχης Νουέιμι πρόσθεσε ότι το καθεστώς "έχει εξαπολύσει τις τελευταίες 24 ώρες μια χωρίς προηγούμενο επίθεση με βαρύ πυροβολικ εναντίον περιοχών της επαρχίας της Δαμασκού, ιδιαίτερα στις πόλεις Καλαμούν, Ρανκούς, Γούτα και επίσης στη Χάμα της κεντρικής Συρίας. Το Σάββατο ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραχίρ αλ-Σάαρ δήλωσε ότι "οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν την τάξη και την ασφάλεια και να καθαρίσουν το έδαφος από τους παράνομους".


Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε παράλληλα ότι τρείς άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών στην επαρχία της Δαμασκού. Η οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, αναφέρει ότι σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σήμερα ανάμεσα σε λιποτάκτες και σε κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα προάστια Κφαρ Μπάτνα και Αϊν Τέρμα στην περιοχή Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.
http://fimotro.blogspot.com