Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Χωρίς Τσίπρα το πρόγραμμα Γιούνκερ


Δεν θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη επισκέπτεται την Αθήνα. Κύκλοι της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν στο tvxs.gr ότι υπέβαλαν σχετικό αίτημα πριν από μία εβδομάδα και μεταφέρουν την «πληροφορία - εκτίμηση» ότι το τετ α τετ των δύο ανδρών παρεμποδίστηκε από «παρέμβαση της κυβέρνησης και του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν».
Σε κάθε περίπτωση, η στάση του κ. Γιούνκερ μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, την ώρα που Βρυξέλλες και Αθήνα επιδιώκουν να πετύχουν χωρίς «παραφωνίες» μία συμφωνία - μήνυμα για τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εν μέσω του δυσμενούς κλίματος το οποίο επικρατεί ευρύτερα στην Ευρώπη.
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «ατόπημα» Γιούνκερ, απέναντι στον οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα εξέφραζε τη διαφωνία του με την ασκούμενη «μνημονιακή» πολιτική.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στο Σκάι, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας», διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιούνκερ, αλλά «η ηγεσία της ΕΕ προτιμά να συνομιλεί με όσους θεωρεί βολικούς».

«Άλλος είναι ο λόγος της ‘καυτής’ επιθυμίας του (σ.σ.Τσίπρα) να συναντηθεί με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο: Να δείξει στην ΕΕ ότι είναι αξιόπιστος ‘παίχτης’ στην αστική διαχείριση και γι' αυτό επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου του», εκτιμά πάντως από την πλευρά του το ΚΚΕ, το οποίο ασκεί κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Ριζοσπάστη, εγείροντας ακόμη ένα ζήτημα στο πλαίσιο της ενδοαριστερής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Επ' αυτού, συνεργάτες του κ. Τσίπρα μεταφέρουν στο tvxs.gr τη βούλησή του για σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες σε θεσμικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως αντίστοιχοι παράγοντες «δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας».

Πρεμιέρα κρίσιμων επαφών

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Γιούνκερ θα φτάσει στην Αθήνα στις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Στις 17:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν επίσημες δηλώσεις. Ο πρόεδρος του Eurogroup θα μεταβεί αμέσως στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα πραγματοποιείται ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τις λεπτομέρειες για το κλείσιμο του πακέτου μέτρων έως 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στις συναντήσεις του κ. Σαμαρά τόσο με τον κ. Γιούνκερ, όσο και με την Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή και τον Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο.

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup έχει διαχωρίσει τη θέση του από αρνητικές τοποθετήσεις για τη χώρα μας, όπως π.χ. οι δηλώσεις Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και Γερμανών αξιωματούχων, χαρακτηρίζονταςάνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική τα σενάρια περί αποβολής από την ευρωζώνη χωρών-μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
tvxs.gr