Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Βάψιμο δωματίου - Μάθε τέχνη


Δεν είχα ξανα-βάψει ποτέ στη ζωή μου αλλά το σαλόνι ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση εφόσον εκεί έχω το γραφείο μου όπου περνώ πολλές ώρες [καπνίζοντας].

Αποφάσισα λοιπόν να επιχειρήσω το ..αδιανόητο.
Ρώτησα πολλούς [καθένας είχε να μου δώσει δεκάδες συμβουλές μυστικά] και γκουγκλάροντας βρήκα αρκετά ποστ με συμβουλές από ειδικούς και μη.
Έχουμε και λέμε λοιπόν.
1. Δύσκολο δεν είναι αλλά είναι εξοντωτικό. Ειδικά αν εσείς είστε αυτός που θα πρέπει να αναλάβει και το πριν και το μετά. Το άδειασμα δηλαδή του δωματίου και την τακτοποίηση του αργότερα.
Εάν το δωμάτιο είναι άδειο , δεν είναι εξοντωτικό το βάψιμο. Είναι απλά κουραστικό.
[Μη ξεχάσετε να καλύψετε τις πρίζες και τα ξύλινα κουφώματα με κολλητική χαρτοταινία!]


2. Θα χρειαστείτε υδρόχρωμα για το ταβάνι, πλαστικό για τους τοίχους, ρολό , το κοντάρι από μία σκούπα ή σφουγγαρίστρα, πινέλο με βιδάκι σπαστό, ένα ειδικό κουβαδάκι όπως αυτό που φαίνεται στο μεσαίο στιγμιότυπο της εικόνας, ένα ξύλο ή κάτι παρόμοιο για να ανακατεύετε το χρώμα, ένα ειδικό εξάρτημα για να στραγγίζετε το χρώμα από το ρολό πριν το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά [ξέχασα να το αγοράσω με αποτέλεσμα να στύβω το ρολό με τα χέρια και δεύτερη μέρα σήμερα πονάνε υπερβολικά τα δάχτυλα μου], λεπτό νάιλον για να σκεπάσετε τα έπιπλα που δε θα βγουν από το δωμάτιο [σε κατάστημα όπου πωλούνται χαρτιά περιτυλίγματος για μετακόμιση, ζητήστε ειδικό λεπτό νάιλον για να σκεπάσετε έπιπλα και θα σας δώσουν - κάθε σακουλίτσα έχει μέσα κάλυμμα 4 επί 5 και στοιχίζει 80 λεπτά]. Δυστυχώς το ίδιο χρησιμοποίησα και για το πάτωμα αλλά δεν με βόλεψε. Θα ήταν προτιμότερο να έχω βάλει χαρτόνια κάτω.


3. Μία δική μου πατέντα ήταν πως έκοψα στη μέση μία πλαστική συσκευασία μαλακτικού για να έχω μικρό δοχείο με ένα ελάχιστο χερούλι και να το κουβαλώ με ευκολία επάνω στην σκάλα όταν ανέβαινα για να "κόψω" τις γωνίες.


4. Το πάρτι ξεκίνησε από την προηγούμενη ημέρα εφόσον αναγκάστηκα να βγάλω όλα τα βιβλία από μία βιβλιοθήκη 3 μέτρων ώστε να μπορώ να την μετακινώ και από δύο μονόστηλες βιβλιοθήκες επίσης. Όποιο έπιπλο μπορούσε να βγει εκτός δωματίου, βγήκε. Τα υπόλοιπα τα κάλυψα και δεν τα τοποθέτησα στο κέντρο όπως συμβουλεύουν οι περισσότεροι αλλά τα μετακινούσα όπως με βόλευε κάθε στιγμή όταν έβαφα.


5. Ξεκινάμε από το ταβάνι και πρώτα "κόβουμε" τις γωνίες με το πινέλο. Τις βάφουμε δηλαδή. Γωνίες και τα όρια , διότι εκεί δε θα φτάσει το ρολό. Έκανα το λάθος να βάψω το ταβάνι χωρίς να ανέβω στην σκάλα. Είναι πολύ κουραστικό. Επάνω στη σκάλα είναι πιο εύκολο. Μεγάλες "βουρτσιές" σε σχήμα Ν ή W όπως θα διαβάσετε ίσως και σε άλλες αναρτήσεις κι ύστερα γεμίζετε ενδιάμεσα. Έτσι το χρώμα καλύπτει την επιφάνεια του "γράμματος". Σε κάποιο ποστ διάβασα πως για το ταβάνι καλό είναι να ξεκινήσουμε να βάφουμε κατά πλάτος [στενός χώρος] κι έτσι έκανα. Με το ταβάνι τα πράγματα θέλουν υπομονή όχι τόσο στο βάψιμο όσο στο..περίμενε. Μετά το πρώτο χέρι και πριν αρχίσετε να βάφετε κατά μήκος πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες για να ποτίσει το χρώμα, ειδάλλως θα βλέπετε "λεκέδες" και θα νομίζετε πως δεν υπάρχει χρώμα εκεί [αλλά θα υπάρχει:-]


6. Όταν με το καλό τελειώσει το ταβάνι, θα θέλετε ήδη να φύγετε τρέχοντας , ειδικά αν το δωμάτιο είναι μεγαλούτσικο σαν το δικό μου αλλά σας έχω νέα. Δε θα μπορείτε να ξεφύγετε :-D Έτσι και ξεκινήσετε there is no turning back :-) Μετά το ταβάνι και πριν ξεκινήσετε τους τοίχους κάνετε τα γύψινα.


7. Στους τοίχους λίγο πολύ κάνετε ό,τι και με το ταβάνι. Κόβετε πρώτα τις γωνίες, τα όρια και τα ενδιάμεσα με το πινέλο διότι εκεί δε θα φτάσει το ρολό είπαμε και ξεκινάτε να βάφετε πάλι σε σχήμα Ν ή W ή ζιγκ ζαγκ όπως θα διαβάσετε ίσως σε άλλες αναρτήσεις. Έτσι υπάρχει χρώμα σε μία συγκεκριμένη επιφάνεια και με το ρολό το "απλώνετε". Το βάψιμο των τοίχων είναι απείρως ευκολότερο.


8. Το υδρόχρωμα φεύγει εύκολα από το πάτωμα [για τις θανατηφόρες πιτσιλιές λέω -lol] ενώ το πλαστικό όχι , οπότε προσοχή [καλού κακού έχετε και μία σφουγγαρίστρα εκεί κοντά να καθαρίζετε ό,τι προλαβαίνετε].


9. Αν αφήσετε ανοιχτή την μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, η μυρωδιά φεύγει σε μία ημέρα.


Βρίσκομαι στη δεύτερη ημέρα τώρα. Έχω πλύνει και τακτοποιήσει τα περισσότερα πράγματα [εκτός από τα βιβλία που δεν αντέχω προς το παρόν να τα κουβαλήσω]. Νοιώθω προφανώς περήφανη που το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από αξιοπρεπές και φυσικά τώρα "λυπάμαι" πολύ περισσότερο τον χώρο μου, δια αυτό και καπνίζομεν μόνο στο μπαλκόνι :-)


10. Το κόστος για ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών περίπου όπως το σαλόνι μου ήταν 50 ευρώ.


Χαλάλι το έξοδο του κομμωτηρίου αύριο [κάθε μάστορας θέλει την δική του επιβράβευση] :-)