Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Να καταπολεμήσουμε κάθε ασθένεια ακόμα και την αδικία!


:Δείτε αυτήν την πυκνή, αποκαλυπτική και, δυστυχώς, πικρή για τη σημερινή Ελλάδα συνέντευξη: 
Με τον γιατρό Νικήτα Κανάκη, γενικό γραμματέα των «Γιατρών του Κόσμου» συζητάμε ένα πραγματικό φλέγον ζήτημα: την κατάσταση της δημόσιας υγείας σήμερα στην μνημονιακή Ελλάδα των Σαμαρά-Βενιζέλου. Χτες μόλις ο Σαμαράς σε ομιλία του έλεγε χωρίς να αισθάνεται καμιά ντροπή:
«Είμαστε αποφασισμένοι για σαρωτική μεταρρύθμιση στην Υγεία… έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα.
[…] Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη.
[…] Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ». (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231280308).
Όλα αυτά λέγονται με περισσό θράσος για μια χώρα (στην οποία προφανώς δεν ζει ο σημερινός πρωθυπουργός…) στην οποία όπως μας περιγράφει στη συνέντευξη ο Νικήτας Κανάκης:
«Σ’ ένα καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης έχουμε και μια υγειονομική κρίση η οποία πια δημιουργεί χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Σας δίνω ένα νούμερο από τους “Γιατρούς του Κόσμου”: από 8% Ελλήνων ασθενών που είχαμε [πριν την οικονομική κρίση] σήμερα, στους 60.000 περίπου ασθενείς μας, πάνω από το 50% είναι Έλληνες. Έχουμε δηλαδή έναν εφταπλασιαμό σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση [σε υπηρεσίες υγείας]».
Στη σημερινή Ελλάδα υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι ενώ 500.000 συμπολίτες μας είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι. Όπως μας λέει ο γιατρός Νικήτας Κανάκης οι ανασφάλιστοι έχουν οδηγηθεί σε έναν «κοινωνικό Καιάδα». Το εγκληματικό είναι ότι έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί:
«Εμβολιασμοί σε ανασφάλιστα παιδιά δεν γίνονται σήμερα. Το ακόμα πιο προβληματικό είναι ότι κανένας δεν μιλάει για αυτό».
Το ιατρικό κόστος έχει εκτοξευθεί στα ουράνια:
«Σήμερα μια ανασφάλιστη γυναίκα χρειάζεται 800 ευρώ για να γεννήσει. Αν δεν τα έχει; Ένα παιδί που πρέπει να δει έναν παιδίατρο για να κάνει ένα εμβόλιο που μπορεί να κοστίζει 50-60 ευρώ, αν δεν τα έχει τι ακριβώς θα κάνει;».
Για το σημερινό «σύστημα υγείας» μας λέει:
«Όταν σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις (καρκινοπαθείς, άνθρωποι, με χρόνιες ασθένειες) δεν έχουν λύσεις, τότε μιλάμε για ένα σύστημα υγείας που δεν είναι εθνικό, απέχει πολύ από το να είναι σύστημα υγείας, και το κυριότερο για μένα, αντί να αίρει τις ανισότητες τις κάνει ακόμα μεγαλύτερες».
Τίποτα δεν είναι πιο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της υγείας σήμερα στην Ελλάδα από αυτό που εμφατικά μας δηλώνει ο γιατρός: 
«Ιδρύσαμε τους «Γιατρούς του Κόσμου» για να μεταφέρουμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας στον Τρίτο Κόσμο. Για χρόνια πολλά δουλεύαμε στο Ιράκ στην Αφρική και σήμερα κλείνουμε αποστολές γιατί εδώ είναι η μάχη, εδώ στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ζούμε εικόνες που θυμίζουν Λατινική Αμερική, αυτή είναι η πραγματικότητα».
Σε σχέση με τους μετανάστες ο γιατρός είναι πολύ αποκαλυπτικός:
«Οι μετανάστες έχουν αφεθεί στη μοίρας τους… σε πολλές περιπτώσεις τους ζητάνε διπλά νοσήλια»! Και μας προειδοποιεί για τον ρατσισμό:
«Σε αυτούς που λένε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι μόνο για αυτούς που είναι πολίτες της χώρας, δημιουργούν προβλήματα στους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν. Η εικόνα που έχουμε από τα ιατρεία των “Γιατρών του Κόσμου” στις Βρυξέλες ή στο Παρίσι είναι ότι αυξάνουν οι Έλληνες που πάνε σε αυτά. Ξεχνάνε ότι γινόμαστε μια χώρα μεταναστών και αυτό το ανόητο “μόνο για Έλληνες” το αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ταξιδεύουν ψάχνοντας να βρουν δουλεία, και είναι ανασφάλιστοι σε μεγάλο βαθμό, και αντιμετωπίζουν το “μόνο για Βέλγους ή μόνο για Γάλλους”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου