Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Πολλαπλές αναταράξεις προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η επιστολή των 11 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με την οποία ζητούσαν την έκτακτη σύγκληση του οργάνου. Δυνάμεις του κόμματος απελευθερώθηκαν σε έναν «πόλεμο ανακοινώσεων» που ακολούθησε, βγάζοντας στην επιφάνεια όλες τις επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η πορεία του κόμματος, αναφορικά με την «Κίνηση των 58» και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς και τους όρους συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Αρνούμενος τις διαρροές που άφηναν να εννοηθεί ότι «παπανδρεϊκά» στελέχη δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράφων την επιστολή Γιώργος Πεταλωτής, σχολίασε με νόημα: «Χρήσιμοι οι “κύκλοι”, αλλά στις μαντικές τους ικανότητες περί προθέσεων και απόψεων των “υπονομευτών”, πέφτουν σε όλα έξω. Αν γινόταν η αυτονόητη θεσμική συζήτηση, θα απέφευγαν και την έκθεσή τους».



Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θάνος Μωραΐτης χαρακτήρισε «αυτονόητο» το αίτημα να λειτουργήσει το κορυφαίο όργανο του κινήματος και να συζητηθεί εκεί όλο το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων, καταγγέλλοντας παράλληλα το «γαϊτανάκι απίθανων και επικίνδυνων διαρροών σε ΜΜΕ» από την Χαριλάου Τρικούπη, σε μία προσπάθεια -όπως λέει- να στηθεί ένα «πολεμικό κλίμα» εντός ΠΑΣΟΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠΑΣΟΚ. «Δυστυχώς κάποιοι στις πιο κρίσιμες ώρες, διαχειρίζονται την εικόνα της παράταξης με παιγνίδια ανώνυμων διαρροών», λέει.

Και συμπληρώνει: «Εμείς, θα επιμείνουμε στη θεσμική λειτουργία και δεν θα μας παρασύρει κανένας στο “ανταλλακτήριο” των παραπολιτικών στηλών και στο “πλυντήριο” της παραπολιτικής», σημειώνει, προκρίνοντας την απόφασή τους να υπερασπιστούν -όπως λέει- την παράταξη και όχι να την «διαπραγματευτούν», όπως υπονοεί ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης. Καλεί μάλιστα όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλιώς «η ευθύνη για τις εξελίξεις θα τους ανήκει εξ ολοκλήρου».

Στην όλη συζήτηση, παρενέβησαν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της «Κίνησης των 75», επαναφέροντας την άποψή τους ότι «Όσοι βολεύονται με ένα “μικρό” ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η δημοκρατική παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο». Επαναλαμβάνουν δε την πάγια άποψή τους ότι η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευσή της με τη ΝΔ, δεν ήταν μονόδρομος.

«Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με οικουμενική κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας», λένε, προσθέτοντας πως «η είσοδος, του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης».

Θέση δεν άργησε να πάρει και έτερη πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Μπατζελή, που έκανε λόγο για «ραγδαίες εξελίξεις» επί των οποίων δεν έχει αποφασίσει η ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. «Αντ’ αυτού ενημερωνόμαστε από την Γραμματεία του Οργανωτικού ότι υποστηρίζουμε τους “58″ ή για άλλα ζητήματα πολιτικής εμβέλειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα μέλη της ΚΠΕ είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι το όργανο θα συνεδρίαζε στις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή… σήμερα (!), αλλά τώρα παίρνει αναβολή για τις 21 και 22 Δεκεμβρίου «και αν…», όπως λέει.

«Ας κοιτάξουν την ουσία και ας αφήσουν τα “παπαγαλάκια” να τιτιβίζουν ότι αυτοί που αντιδρούν είναι του Γ. Παπανδρέου», λέει, επιτιθέμενη κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Αν υπάρχει κόμμα αυτή την στιγμή και το έχει “κάποιος”, οφείλεται σε ορισμένους που αγωνιούν για τον κοινωνικό χώρο μιας μεγάλης παράταξης. Αν κάποιοι δεν αγωνιούν αλλά το χρησιμοποιούν ας επιλέξουν την ειρηνική έξοδό τους…», καταλήγει.

Στον αντίποδα, στελέχη του κόμματος που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, σημείωναν με νόημα ότι «φαίνεται πως μερικοί στενοχωριούνται όταν βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να πηγαίνει με θετικά βήματα». Άφηναν δε να εννοηθεί ότι μερίδα στελεχών που ανήκουν στο «παπανδρεϊκό» περιβάλλον, επιχειρούν να δημιουργήσουν εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, όταν σημειώνει επιτυχίες δια της επιμονής του σε κυβερνητικό επίπεδο. «Συμφωνώ με τις συνεδριάσεις των κομμάτων, όπως το έλεγα πάντα. Απλά, θα ήταν χρήσιμο να μην έχουμε επιλεκτικές και α λα καρτ ευαισθησίες, ως προς τις θεσμικές συνεδριάσεις, ανάλογα με τις χρονικές συγκυρίες και εποχές», έγραψε στο Facebook, ο Χρήστος Δρούζιας, μέλος της ΚΠΕ, ζητώντας απάντηση στο ερώτημα: «Όσοι προτείνουν μια άλλη εναλλακτική πολιτική και κυβερνητική λύση – συνεργασία γιατί δεν την πρότειναν στο συνέδριο του Μαρτίου;».

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου