Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Η Ακροδεξιά ως λύση στην (παρατεταμένη) υγειονομική κρίση

 του Νίκου Δαμιανάκη

Η σημερινή κατάσταση στον τομέα της Υγείας είναι ένα συνεχές από την έναρξη της πανδημίας το 2020. Αυξάνονται οι νοσηλείες από τον COVID. Αυτές ενισχύονται από τη γρίπη. Και όλα αυτά μαζί πνίγουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι εκτιμήσεις καταλαμβάνουν πλέον περίπου το 60% των κλινών, ενώ τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί με τα νέα κύματα συν-νοσηρότητας. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, οι νεκροί από τον κορονοϊό αγγίζουν τους 700, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ηλικιακά και κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι που εργάζονται σε δύσκολες καταστάσεις), υψηλού κινδύνου.

Αυτή η κατάσταση όλο και χειροτερεύει. Η ακροδεξιά και “εκσυγχρονιστική” κυβέρνηση εξακολουθεί στη νεοφιλελεύθερη γραμμή ότι «έχουμε πολύ λιγότερες νέες διασωληνώσεις και θανάτους από πέρυσι», ενώ αυτό που φαίνεται είναι ότι με μικρότερη συρροή στα νοσοκομεία αυτά φρακάρουν αφού έχουν βγει «γονατισμένα» και με προσωπικό εξαντλημένο και λιγοστό μετά τα μεγάλα πανδημικά κύματα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο εκ νέου μετατροπής του συστήματος υγείας σε «μιας νόσου» απορρίπτει κάθε σκέψη για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τι συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό σύστημα Υγείας:

Καθημερινά έχουμε την επέκταση των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποκατάστασης “ξεπέρασε τα 1,9 δισ. ευρώ τον χρόνο και έχει μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής +3,8% για τα χρόνια 2014 – 2022. Η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση στον κλάδο είναι εμφανείς αν αναλογιστεί κανείς πως οι 6 μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές κατέχουν το 61% της κατηγορίας τους, τα 6 μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης το 57% της κατηγορίας τους ενώ οι 4 μεγαλύτερες μαιευτικές κλινικές το 90% της κατηγορίας”.

Ταυτόχρονα, με βάση τον προϋπολογισμό για το 2024 η χρηματοδότηση της Υγείας μειώνεται κατά 25%. Την ίδια στιγμή που οι αρνητικές δαπάνες Υγείας, δηλαδή αυτές των νοικοκυριών ανέρχονται στο 8,1% των συνολικών δαπανών τους. Το ποσοστό της φαρμακευτικής περίθαλψης στις δαπάνες Υγείας αυξήθηκε σε 30,1%. Κατά τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας μέσω: αναθέσεων σε ιδιωτικές εταιρίες- εργολάβους των κρίσιμων δομών, όπως η καθαριότητα, οι τεχνικές υπηρεσίες, η θεσμοθέτηση- νομοθέτηση των – επί πληρωμή – απογευματινών χειρουργείων, γιγάντωση- επικράτηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ίδρυση και καταστατικό του ΟΔΙΠΥ, συμβεβλημένες συμβάσεις με ιδιωτικούς ομίλους για σειρά διαγνωστικών πράξεων (π.χ. απεικονιστικές εξετάσεις) και άλλων υπηρεσιών (π.χ. διακομιδών), η δυνατότητα που δίνεται στα νοσοκομεία να αναθέτουν στις τράπεζες να πληρώνουν προμηθευτές, οι ιδιωτικές δωρεές.

Η πολυδιαφημιζόμενη ενιαία λίστα των χειρουργείων.

Για την επίλυση των πολύμηνων αναμονών για την τέλεση των χειρουργικών επεμβάσεων εφαρμόζει η κυβέρνηση τη λεγόμενη Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, για την οποία εκδόθηκε και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αυτή η λίστα είναι ένα ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, με τον νέο, επαγγελματία, υπουργό Υγείας, ΑΣΓ, με πίστη στην ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη γραμμή, να υπερτονίζει ότι έτσι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ αφήνει ανέγγιχτη την πηγή του. Τις ελλείψεις, τις παραιτήσεις και τις παροπλίσεις (λόγω εξόντωσης) προσωπικού. Στην πραγματικότητα, αποτελεί άλλον ένα μέσο ξεσκαρταρίσματος ασθενών, οι οποίοι με την κατηγοριοποίηση που αποφάσισε το υπουργείο θα παραδίδονται αποφασιστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Με την ΚΥΑ, αποσιωπώνται όλες οι προηγούμενες λίστες αναμονής όπου πρέπει να ενταχθεί ένας ασθενής στο δημόσιο σύστημα Υγείας προκειμένου να εξεταστεί από μία, δύο ή και περισσότερες ειδικότητες. Η κυβερνητική πολιτική, ουσιαστικά εμπαίζει τους πολίτες, παρουσιάζοντας την ψηφιοποίηση ως «λύση» απέναντι στις 6.500 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, στις 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, στην απουσία τουλάχιστον 2.500 κρεβατιών ΜΕΘ. Εξάλλου, όπως ανέφερε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση – διά στόματος υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στη Βουλή – «τι θέλετε, μια ΜΕΘ σε κάθε γειτονιά;».

Κατηγοριοποίηση-Διαχωρισμός υπέρ των ιδιωτικών κλινικών.

Σημαντικό είναι να ειπωθεί πως η κατηγοριοποίηση των περιστατικών που χρήζουν χειρουργείου, με τον εκτιμώμενο χρόνο να ξεπερνά ακόμη και τους 6 μήνες, πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ασθενών ούτε τις δυνατότητες για άμεση, πλήρη και δωρεάν ικανοποίησή τους . Συγκεκριμένα “για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για το χειρουργείο είναι μέχρι 2 βδομάδες. Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση μήνα! (3 – 6 βδομάδες) Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή για το χειρουργείο φτάνει τους 3 μήνες (7 – 12 βδομάδες) Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι …13 – 24 βδομάδες. Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή είναι 25 βδομάδες και πάνω”.

Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι τυχαία λοιπόν η αναμονή για έξι και πλέον μήνες, για ένα χειρουργείο. Η επεμβάσεις, πλέον, θα θεωρούνται κι αυτές πολυτέλεια. Στόχος είναι να πληρώνουν αδρά οι πολίτες που θα σπρώχνονται είτε στον ιδιωτικό τομέα απευθείας είτε στα – επί πληρωμή – απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Για κλείσιμο να θυμηθούμε τα πεπραγμένα του κου Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας.

-) Αύξησε το 5ευρω για κάθε εξέταση σε μονάδα υγείας, σε 25 ευρώ προκειμένου να γίνει εισαγωγή των Ελλήνων για νοσηλεία.

-) Επανάφερε τη διάταξη του Α. Λοβέρδου για την δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» με τον εγκλεισμό/καραντίνα των μεταναστών και τη σύλληψη ή φυλάκιση των οροθετικών γυναικών ως επικίνδυνων για την δημόσια υγεία.

-) Έκλεισε τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Διέλυσε την όποια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπήρχε ποτέ σ’ αυτή τη χώρα, απέλυσε χιλιάδες γιατρούς, οδήγησε στο κλείσιμο πέντε νοσοκομεία (το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, η Πολυκλινική Αθηνών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα»).

-) Επανάφερε προς εφαρμογή, σε πλήρη συμπόρευση με τις ΜΚΟ ψυχικής υγείας, την ρύθμιση για την παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά ασθενών που διαμένουν σε στεγαστικές δομές και των αναπήρων και σε διάφορα προνοιακά ιδρύματα.

-) Εμπλοκή του στα σκάνδαλα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Συμμετοχή στο σκάνδαλο με τη Novartis, όπου τα «αδιευκρίνιστης προέλευσης» σημαντικά ποσά στους λογαριασμούς του θεωρήθηκαν ως κάτι το αμελητέο που επέτρεπε το «πέρασμα στο αρχείο» του κατηγορητήριου που τον αφορούσε, όπως και όλων των άλλων υπουργών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο.

-) Αποφάσισε να κλείσει τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρεία, ως στόχο υποτίθεται, του συγχρηματοδοτούμενου με την ΕΕ «Ψυχαργώς». Προσπάθησε να κλείσει/καταργήσει το ψυχιατρείο, χωρίς ίχνος εναλλακτικών κοινοτικών υπηρεσιών που θα το αντικαθιστούσαν.

Το αποτέλεσμα της ακροδεξιάς διαχείρισης από Πλεύρη και Γεωργιάδη

Μετά από 2 διαδοχικές ακροδεξιές (άκρως νεοφιλελεύθερες οικονομικά) διοικήσεις πλέον η ιατρική επιστήμη και οι θεραπευτικές διαδικασίες έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους και έχουν μετατραπεί σε όργανα φασιστικών πρακτικών για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Η δύο διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ καταπατούν συνεχόμενα τα κοινωνικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας την προστασία της δημόσιας υγείας σαν κάλυμμα, και τον εκφοβισμό πολιτών έχοντας στο πλευρό της την ίδια την (επίσημη) ιατρική επιστήμη.

Γιατί το να αποφασίζεις, ως κυβέρνηση, ποιος θα χειρουργηθεί, πληρώνοντας αδρά, για να ζήσει και ποιος θα πεθάνει αβοήθητος, γιατί δεν είχε να πληρώσει, αποτελεί δείγμα οικονομικού ντετερμινισμού και νεοφιλελεύθερης Βιοεξουσίας- Θανατοπολιτικής, δείγμα εκφασισμού της Πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόβλημα να παραβιάζει τον κώδικα της Νυρεμβέργης που κατοχυρώνει τo απόλυτo δικαίωμα του κάθε πολίτη να αποφασίζει ο ίδιος για την ιατρική του περίθαλψη, να επιλέγει την δική του θεραπεία από οποιαδήποτε ασθένεια.

Παράδειγμα : Ως λύση στην έλλειψη γιατρών που υπάρχει σε εργαστηριακές ειδικότητες (βιοπαθολογία, ακτινολογία) στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Γεωργίαδη “πρότεινε τη σύναψη συμβάσεων σε κεντρικό επίπεδο με ιδιωτικούς ομίλους υγείας, ώστε να στέλνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία. Παρουσίασε, μάλιστα, αυτή την επιλογή ως πιο φθηνή και συμφέρουσα αφού -όπως είπε- στα ιδιωτικά διαγνωστικά το κόστος είναι μικρότερο μιας και γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις”.

Όπως συμβαίνει σε φασιστικά καθεστώτα, οι πολίτες ζουν πλέον κάτω από ένα συστηματικό εκφοβισμό από το καθεστώς τρόμου μην παρουσιάσουν συμπτώματα ακόμα και απλού κρυώματος. Υπάρχουν πλέον χιλιάδες παραδειγμάτων από τα οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν, επιτέλους, οι πολίτες, πολλά που αποδεικνύουν ότι αν δεν αρχίσουν να σκέφτονται και να διεκδικούν αυτά που έχουν πληρώσει με τις υπερφορολογήσεις και από την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης θα μετατραπούν πλήρως σε υποχείρια του νεοφιλελεύθερου φασισμού.

ΠΗΓΗ: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου