Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Γάζα: Συμφωνία για δίμηνη εκεχειρία χωρίς τερματισμό της εισβολής φέρεται να προωθεί το Ισραήλ

Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη εκεχειρία κατά τη διάρκεια της οποίας η οργάνωση θα απελευθέρωνε Ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ισραηλινή «πρόταση» απαιτούσε ωστόσο και να φύγουν οι ηγέτες της Χαμάς από τη Γάζα, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση έχει επανειλημμένα απαιτήσει να σταματήσει η ισραηλινή εισβολή ως όρο για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει ετοιμάσει μια πρόταση για μια δίμηνη εκεχειρία που στοχεύει στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, χωρίς όμως να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο αμερικανικός και ο ισραηλινός Τύπος ανέφεραν αργά τη Δευτέρα 22/1 ότι το Ισραήλ είναι αισιόδοξο ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το σχέδιο εμφανίζεται με φόντο την εντατικοποίηση των μαχών στο νότιο τμήμα της Γάζας καθώς και την αυξανόμενη πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να βρει μια συμφωνία για την επιστροφή των αιχμαλώτων στην πατρίδα τους.

Ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η πρόταση έχει παρουσιαστεί στη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών από το Κατάρ και την Αίγυπτο. Περιλαμβάνει δίμηνη εκεχειρία κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί κρατούμενοι στη Γάζα.


Εν τω μεταξύ, η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα στοίχισε χθες τη ζωή σε 21 ακόμα μέλη του, που φέρεται να παγιδεύτηκαν σε κτίριο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατεδάφισης κτιρίων στην σχεδόν ισοπεδωμένη πια Λωρίδα

Σταδιακή απελευθέρωση αιχμαλώτων

Το ισραηλινό κανάλι 13 μετέδωσε ότι οι αρχές της συμφωνίας αποτελούνται από τρία έως τέσσερα στάδια απελευθέρωσης αιχμαλώτων. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από ορισμένες περιοχές του θύλακα, χωρίς όμως να τερματιστεί ο πόλεμος.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πρόταση, τα παιδιά, οι γυναίκες, οι άνδρες άνω των 60 ετών και οι σοβαρά ασθενείς όμηροι θα απελευθερωθούν κατά το πρώτο στάδιο. Στα επόμενα στάδια θα απελευθερωθούν οι γυναίκες στρατιώτες και οι άνδρες κάτω των 60 ετών που δεν είναι στρατιώτες, ενώ θα ακολουθήσουν οι άνδρες στρατιώτες και οι σοροί των ομήρων.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ και η Χαμάς θα συμφωνούσαν εκ των προτέρων ως προς τον αριθμό των κρατουμένων ασφαλείας που θα απελευθερώνονταν από την Ιερουσαλήμ σε κάθε στάδιο, πριν από τη διεξαγωγή χωριστών διαπραγματεύσεων για τα ονόματα των καταδίκων.

Η προσφορά θα περιλαμβάνει επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας και τη σταδιακή επιστροφή των Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα του θύλακα, από το οποίο διατάχθηκε η εκκένωσή του.

Η προσφορά προέβλεπε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει να τερματίσει εντελώς τον πόλεμο, ούτε να απελευθερώσει και τους 6.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι ήταν πρόθυμοι να απελευθερώσουν έναν σημαντικό αριθμό.

Εάν εφαρμοστεί, οι επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα θα είναι σημαντικά μικρότερες σε έκταση μετά τη λήξη της παύσης, ανέφερε το Axios.

Η προσφορά είναι σχετικά παρόμοια με αυτές που φέρεται να έχουν προταθεί από τότε που έληξε η επταήμερη εκεχειρία πριν από σχεδόν δύο μήνες. Η Χαμάς έχει επιμείνει ότι δεν θα συμφωνήσει να απελευθερώσει ομήρους, εκτός εάν οι μάχες στη Γάζα σταματήσουν οριστικά - κάτι που δεν είναι δυνατό για το Ισραήλ, καθώς θα άφηνε αυτούς που ενορχήστρωσαν τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στην εξουσία και με τμήματα της πολεμικής μηχανής της Χαμάς άθικτα.


Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρίσκεται στο Κάιρο και αναμένεται να ταξιδέψει σε όλη την περιοχή για "ενεργές" συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια συμφωνία για μεγαλύτερης διάρκειας ανθρωπιστική παύση στη Γάζα για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και να μπορέσει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια.

"Οι συζητήσεις είναι πολύ νηφάλιες και σοβαρές σχετικά με την προσπάθεια σύναψης μιας άλλης συμφωνίας για τους ομήρους", δήλωσε ο Κίρμπι σε τακτική ενημέρωση του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις περιλαμβάνουν το πόσο μεγάλη παύση θα χρειαστεί για την απελευθέρωση των ομήρων.

Tην ίδια στιγμή στη Γάζα, συνεχίζεται η συνεχής περιπλάνηση των χειμαζόμενων κατοίκων που κάθε λίγο αναγκάζονται να μετακινούνται αναζητώντας καταφύγιο ανάλογα με τις επιδρομές των ισραηλινών στρατιωτών.

Το Κατάρ δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης συνεχίζονται: "Συμμετέχουμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών της κρίσης στη Γάζα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. "Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ συνεχίζονται και δεν θα σταματήσουν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες επί του εδάφους", πρόσθεσε, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας η οργάνωση θα απελευθέρωνε Ισραηλινούς ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ηγέτες της Χαμάς αρνήθηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τη Γάζα και απαιτούν από το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από την περιοχή και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε την αναφορά. Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12 επικαλέστηκε ανώνυμους ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι το Ισραήλ δεν έχει ενημερωθεί για την απόρριψη της προσφοράς από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ισραήλ, ο Γιαχία Σινουάρ και άλλοι κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

Η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη την απαίτηση της Χαμάς να τερματίσει εντελώς τον πόλεμο το Ισραήλ, αλλά φαίνεται να προχωράει περισσότερο από ό,τι το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε προηγούμενες προσφορές, αναφέρουν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο Νετανιάχου

Η έκθεση ακολούθησε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τις οικογένειες των ομήρων. Τους είπε ότι "σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί, δεν υπάρχει πραγματική πρόταση της Χαμάς", σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. "Σας το λέω αυτό όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αναληθείς [ισχυρισμοί] που πρέπει να σας βασανίζουν", ανέφερε ο Νετανιάχου στην ανακοίνωση. "Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια πρωτοβουλία [του Ισραήλ] και δεν θα επεκταθώ", πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Το Κανάλι 12 δημοσίευσε αργότερα μια ηχογράφηση από τη συνάντηση, στην οποία ακούγεται ο Νετανιάχου να λέει: "Υπάρχει μια δική μου πρόταση, την οποία πέρασα και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Τη μεταφέραμε και τώρα υπάρχει, όπως λένε, μια διελκυστίνδα.

"Δεν μπορώ να επεκταθώ εδώ, αλλά η πρότασή μας είναι κάτι που μεταφέραμε στους διαμεσολαβητές".

Ο Νετανιάχου φέρεται να ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης γιατί το Ισραήλ δεν μπορούσε απλώς να συμφωνήσει να τερματιστεί ο πόλεμος προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι μάχες μόλις επιστρέψουν οι απαχθέντες.

Ο πρωθυπουργός απάντησε με τον ισχυρισμό ότι μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε από το Ισραήλ να παράσχει διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς, Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές ότι δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω και να παραβιάσει τους όρους αμέσως μετά την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με το Κανάλι 12.

Η μη συγκεκριμένη αναφορά του Νετανιάχου σε μια ισραηλινή διπλωματική πρωτοβουλία έγινε εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ να τερματίσει τις μάχες, καθώς και μιας εντεινόμενης εσωτερικής συζήτησης στο Ισραήλ για το αν η συνέχιση των μαχών μπορεί να εξασφαλίσει την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων, τουλάχιστον 28 από τους οποίους είναι γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί.

Πιέσεις στο Ισραήλ

Την Κυριακή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποδεχθούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα τερματίσει τον πόλεμο, θα απελευθερώσει τους ομήρους και τελικά θα οδηγήσει σε πλήρη εξομάλυνση του Ισραήλ με τους γείτονές του με αντάλλαγμα μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Ο Νετανιάχου απάντησε με μια δήλωση σε βίντεο, αρνούμενος ευθέως "το τέλος του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και βιαστών των [δυνάμεων] της Νούκχα και την άθικτη παραμονή της Χαμάς". Αυτά, κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ήταν τα αιτήματα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Με πληροφορίες από Times of Israel., Aλ Τζαζίρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου