Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά τη νύχτα της Δευτέρας, η συνεδρίαση του Εurogroup για τα προβλήματα χρέους των χωρών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εταίροι φαίνεται να συμφωνούν στην παροχή νέου πακέτου προς την Ελλάδα, αλλά ανοιχτό παραμένει η μορφή που αυτό θα έχει και οι.προϋποθέσεις που θα τεθούν στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ισχυρότατες πιέσεις δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την πιστή τήρηση του Μνημονίου και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον επίτροπο Όλι Ρεν, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τάχθηκε για άλλη μία φορά κατά του ενδεχομένου της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup συμμετέχουν για πρώτη φορά οι επικεφαλής της τρόικας Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Σύμφωνα με το Reuters, οι «τροϊκανοί» αναμένετο να μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά τoυς και την ανασφάλεια που τους δημιουργούν οι μέχρι τώρα έλεγχοι της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη οι εκπρόσωποι της τρόικας θα εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους ως προς τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί να κάνει αλλαγές και περαιτέρω περικοπές.
Πάντως, οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθούν στο συγκεκριμένο Eurogroup, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο έλεγχος της τρόικας, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου, εκτός και αν μεσολαβήσει έκτακτη συνάντηση.
Οι κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup για να συνεχίσουν, με νέες οδηγίες, την (αυστηρότερη μέχρι σήμερα) επιθεώρηση εν όψει της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου