Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

«Όχι» στη συζήτηση των τροπολογιών για την ΕΡΤ


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζαμάρος/ FosPhotos

Δεν έγιναν δεκτές οι τροπολογίες του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που δίνει την δυνατότητα σε συναρμόδιους υπουργούς να εκδίδουν αποφάσεις για το κλείσιμο ή την συγχώνευση φορέων του δημοσίου και με βάση την οποία αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν θα συζητηθεί και ούτε θα τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, αλλά και εκείνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στην ΕΡΤ.
Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ξεκαθάρισε από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ερρίκος Ντυνάν, στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία, ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία τροπολογία.
Μετά την ανακοίνωση της απόφαση του κ. Λυκουρέντζου, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας. Σημειώνεται πως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν ζήτησαν να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν επί της απόρριψης της συζήτησης.

Στην τοποθέτησή του νωρίτερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η τροπολογία πρέπει να συζητηθεί γιατί έχει και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τον Κανονισμό αλά καρτ και επέμεινε ότι η τροπολογία πρέπει να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία, ζητώντας μάλιστα και ονομαστική ψηφοφορία. Επειδή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας επικυρώνει ΠΝΠ για το Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι και η τροπολογία του ΚΚΕ είναι συναφής αφού ζητεί την κατάργηση της ΠΝΠ.

Κατόπιν της απόρριψης της τροπολογίας, το ΚΚΕ αποχώρησε αμέσως και λίγο αργότερα σε συνομιλία με δημοσιογράφους κατήγγειλε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δεν πήραν τον λόγο στη συζήτηση για το αν θα συζητηθεί ή όχι η τροπολογία.

Αργότερα και ο Π. Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε από την Ολομέλεια «την εκκωφαντική σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ» και έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «διαπιστώνονται μεθοδεύσεις που δεν συνηγορούν στο να έρθει στη Βουλή η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αποχώρησαν και οι ΑΝΕΛ

Η παρέμβαση λίγη ώρα αργότερα του Πάνου Καμμένου με αφορμή την απόρριψη της συζήτησης της τροπολογίας, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι καταλύεται και το δικαίωμα της συζήτησης και ακυρώνεται το ίδιο το Σύνταγμα.

Ο κ. Καμμένος αφού είπε πως και το κόμμα του κατέθεσε τροπολογία, κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν τοποθετήθηκαν καν επί του διαδικαστικού για τη συζήτηση επί της τροπολογίας, λέγοντας πως εδώ δεν πρόκειται για συνεταιρισμό αλλά για συγκάλυψη.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εύης Χριστοφιλοπούλου(ΠΑΣΟΚ) και του Βασίλη Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ), με τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης να τονίζουν πως έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για την ΕΡΤ και να επαναλαμβάνουν πως η δημόσια τηλεόραση πρέπει να ανοίξει τώρα. «Μέχρι εδώ η σπέκουλα» είπαν και οι δύο, καταλογίζοντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσουν με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

«Ξεπεραστήκαν οι προτάσεις νόμου από τα γεγονότα, τώρα μιλούμε για απόφαση του ΣτΕ» σημείωσε η Σοφία Βούλτεψη εκ μέρους της ΝΔ και κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους: «ο ένας λέει δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλος λέει δικαιώθηκε ο Σαμαράς».

Επιμένει στην τροπολογία το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο εκμεταλλευόμενη τη σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκε να κάνει το αυτονόητο. Να αποδείξει δηλαδή ότι έχει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι μπορεί να εφαρμόσει αυτό το έκτρωμα που λέγεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», παρατήρησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας για το σημερινό «όχι» του υπουργού Υγείας και του προεδρείου της Βουλής στη συζήτηση της τροπολογίας.

«Δεν τελειώσαμε όμως, το ΚΚΕ επανέρχεται», επiσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, καθώς όπως είπε, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο και «σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα, να αποδείξει αν έχει πλειοψηφία στη βουλή για να εφαρμόσει αυτούς τους νόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου