Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΣΠΑΤΑΛΟΥ» ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΜΕ «ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ» ΤΑ SOCIAL MEDIA


Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη Δευτέρα σε πολλές τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι για την ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών, την αστυνομική βία και την κυβερνητική διαφθορά και σπατάλη, που όπως λένε, έχουν διογκωθεί υπερβολικά με αφορμή τη διοργάνωση στη χώρα του Μουντιάλ το 2014.
Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπέλο και Μπραζίλια.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Βραζιλία μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε Προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.
Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στις μεγάλες πόλεις της χώρας, κατεβάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλειοψηφία τους νέους.

«Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα», δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Η διαδήλωση του Ρίο ντε Τζανέιρο, η μεγαλύτερη στη χώρα, συγκέντρωσε 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες που γίνονται για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2014.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν διαδηλωτές επέδραμαν κατά του Κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο.

Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά του κτιρίου του τοπικού κοινοβουλίου με βόμβες μολότοφ και πέτρες και προσπάθησαν να εισβάλουν από τα παράθυρα.

Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.

Στην Μπραζίλια, περί τους 5.000 διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων.

Διακόσιοι από αυτούς κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος επάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο και θεωρείται Πρόβα Τζενεράλε του Μουντιάλ 2014.

Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην Προεδρία της χώρας το 2011.

Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διογκώθηκε μετά την βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων.

«Ελα, έλα, έλα στο δρόμο, έλα!», τραγουδούσαν χθες στο Ρίο οι διαδηλωτές, ενώ από τα γραφεία τους στα ψηλά κτίρια του κέντρου της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι τούς πετούσαν βροχή από λευκά χαρτάκια σε ένδειξη συμπαράστασης.

Οι πορείες ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα ως μια μικρή διαδήλωση στο Σάο Πάολο σχετικά με την αύξηση των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία, αλλά σύντομα εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών.

Κι αυτό εξαιτίας των βίαιων πρακτικών που χρησιμοποίησε η αστυνομία στη Βραζιλία προκειμένου να διαλύσει τις αρχικές διαδηλώσεις.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έλαβαν χώρα την περασμένη Πέμπτη στο Σάο Πάολο, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων και 15 δημοσιογράφων, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, δέχτηκαν εσκεμμένα επίθεση.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου