Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στρος-Καν: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να πληρώσουν οι Ελληνες τις αμαρτίες τους


Κατακεραύνωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις αποφάσεις τους με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι τα σκληρά μέτρα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για να τιμωρηθεί.
Ο τέως διευθυντής του ΔΝΤ διάλεξε ένα φόρουμ επιχειρηματιών στο Πεκίνο για να κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την περιπέτεια που είχε στη Νέα Υόρκη. Διακριτικά ρωτήθηκε γι' αυτό, αλλά σταθερά απάντησε «ουδέν σχόλιο». Για την κρίση στην ευρωζώνη όμως, δεν ήταν καθόλου διακριτικός. Είπε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση και ενοποιημένο προϋπολογισμό η Ε.Ε., αν θέλει να χαλαρώσει την πίεση στην Ευρώπη.
Τα μέτρα που ώς τώρα έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή για να λύσουν την κρίση, είπε, και πρόσθεσε ότι η Ενωση πρέπει να γίνει πραγματική ένωση για να λυθεί η κρίση. «Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο (σωτηρίας) στο άλλο, από τη μία σύνοδο στην άλλη, χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν να αρχίσει πάλι η οικονομική ανάπτυξη και κυρίως αποτυγχάνοντας συνεχώς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη... Το γεγονός ότι δεν πραγματοποιείται ακόμα η ένωση των προϋπολογισμών, κάνει το ευρώ ευάλωτο...», είπε.

Σχολίασε και τους Μερκοζί: «Δεν είμαι πεισμένος ότι Σαρκοζί και Μέρκελ καταλαβαίνουν καλά ο ένας τον άλλο, και προφανώς είναι αυτός ένας από τους λόγους που το ευρωπαϊκό σύστημα δεν μπορεί να προχωρήσει». Οσον αφορά την ελληνική κρίση, είπε ότι κατά τους Ευρωπαίους οι Ελληνες έπρεπε να πληρώσουν τις αμαρτίες τους. Ο Ευρωπαίοι έσπευσαν να τους δανείσουν με μεγάλο επιτόκιο. Γιατί; Γιατί οι Ελληνες έπρεπε να πληρώσουν τις αμαρτίες τους».
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου