Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Αύριο η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – τι θα πει ο Γιώργος Παπανδρέου


Εδώ καράβια χάνονται..... 
«Από τη βάση η εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ»


Ανοιχτή πολιτική ατζέντα περιλαμβάνει η αυριανή κρίσιμη - όπως εκτιμάται - συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για πρώτη φορά σε ανώτατο κομματικό όργανο για την «επόμενη μέρα» στο Κίνημα. Το στοιχείο πάντως που πρέπει να θεωρείται δεδομένο αφορά την απόφαση του κ. Παπανδρέου η ανάδειξη του νέου αρχηγού να γίνει σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος - από τη βάση.
Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι έχουν κληθεί όλοι οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ωστόσο μέχρι χθες υπήρχε στην Ιπποκράτους έντονος προβληματισμός για το πώς θα συνδυαστεί χρονικά η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (αύριο στη μία το μεσημέρι) και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή νέα παρέμβαση της Αννας Διαμαντοπούλου για τις εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά, καθώς μετά το «ΠΑΣΟΚ plus» η υπουργός Παιδείας μίλησε για ένα «big bang» στον χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς. Η Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των Γιάννη Στουρνάρα και Βασίλη Βασιλικού, επέμεινε στην αναζήτηση μιας πολιτικής ατζέντας που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: παραμονή στο ευρώ, ενεργοποίηση δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, ενίσχυση των επενδύσεων ακόμη και με προκλητικά κίνητρα. Οπως ανέφερε η υπουργός κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι ο χώρος που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ αντιστοιχεί στο 11%. «Προφανώς και πρέπει να αναδείξουμε τον χώρο του Κέντρου και της υπεύθυνης Αριστεράς ακόμη και με ένα big bang».
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική του παραμονή ή όχι στην αρχηγία του Κινήματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποφύγει να ανοίξει τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» αλλά και τις εσωκομματικές διαδικασίες. Ενδεχομένως μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να συμφωνηθεί και ένα χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν αρχικώς στην ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση του Κινήματος, προτού προχωρήσουν οι άμεσες διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας. Εκείνο πάντως που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο και το επιβεβαίωσε χθες και ο Πάνος Μπεγλίτης είναι ότι οι διαδικασίες εκλογής προέδρου θα γίνουν από τη βάση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξάλλου άφησε χθες να εννοηθεί ότι «δεν χρειάζεται να τρέχουμε και να βιαζόμαστε», ενώ για τον κ. Παπανδρέου είπε ότι θα τοποθετηθεί την επόμενη περίοδο (Σκάι) «αλλά οι διαδικασίες δεν θα ανοίξουν με βιαστικό και αγχωτικό τρόπο».

«ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ». Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε νέα συνέντευξή του αρνήθηκε να μπει στην ουσία της συζήτησης για την «επόμενη μέρα», μάλιστα τόνισε ότι «επειδή δεν έχει μιλήσει κανείς από αυτούς που είναι αρμόδιοι, δεν έχει κανένα νόημα να πω εγώ το οτιδήποτε» (Real). Επανέλαβε πάντως την άποψή του ότι η ανάδειξη ηγεσίας πρέπει να γίνει από τη βάση «με σεβασμό στον λαό» και εκτίμησε ότι σε αντίθεση με όσα ακούγονται «θα υπάρξει πρωτοφανής συμμετοχή». Ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να είναι υποψήφιος ή όχι, λέγοντας ότι «θα ήθελα να μην απαντήσω», ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν επήλθε κανένα ρήγμα στις σχέσεις της πράσινης τρόικας. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο-διακήρυξη της ομάδας που συγκροτούν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Ηλίας Μόσιαλος, Γιάννης Ραγκούσης και Αννα Διαμαντοπούλου με τις υπογραφές τους, ενδεχομένως και άλλων στελεχών.
Με παρέμβασή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι «οι διαγκωνισμοί, μία ιδιόμορφη πασαρέλα που έχει εξελιχθεί, προσβάλλει τους πολίτες», σχολιάζοντας ότι «δεν είναι ωραίο κάποιοι να έρχονται εκ των υστέρων, να βγάζουν την ουρά τους απ' έξω σαν να μην ήταν υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια».
«Η εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση του PSI», δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Σκάι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου