Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΚΚΕ: Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους σε όλους - Δύο προτάσεις νόμου κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.


Η πρώτη αφορά τη λήψη άμεσων μέτρων για «την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών». Η δεύτερη την κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος» και του «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών».
Το ΚΚΕ εξηγεί στην πρώτη πρόταση ότι η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων θα πρέπει να έχει επιτακτικό και επείγοντα χαρακτήρα. «Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία γίνεται εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και πλήττει, πριν από όλα, την κυρία παραγωγική δύναμη που είναι η εργατική τάξη, διογκώνοντας την ανεργία».


Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το επίδομα ανεργίας πρέπει να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, στα 1.120 ευρώ. Από την άλλη, επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Στη δεύτερη πρόταση νόμου το ΚΚΕ τονίζει ότι «την ώρα που από τη μια μεριά η κυβέρνηση οργανώνει τη βάρβαρη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, από την άλλη δρομολογεί μια νέα ακόμη πιο εκτεταμένη φοροαπαλλαγή για το μεγάλο κεφάλαιο».

Γι' αυτό και θεωρεί ότι «η καταβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε δόσεις δεν το κάνει λιγότερο εξοντωτικό και απαράδεκτο. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανεχτούν τη μονιμοποίησή του. Τα κόλπα, η προπαγάνδα και οι εκβιασμοί της συγκυβέρνησης πρέπει να πέσουν στο κενό. Με περισσότερο πείσμα, οργάνωση και αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει η άρνηση πληρωμής και η πάλη για την κατάργησή τους» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου