Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Διώξεις για μαύρο χρήμα


Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάνει λόγο για πλάνη, υποστηρίζοντας ότι τα εισοδήματά του δικαιολογούν το ποσό που βρέθηκε   «Ορφανές» καταθέσεις οκτώ εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια και του πρώην αντιδημάρχου Μ. Ζορπίδη
Για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος -νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις- διώκεται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αφού βρέθηκε σε τραπεζικό του λογαριασμό ένα μεγάλο ποσό που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα που δήλωνε στις αρχές.



Σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάνει λόγο για πλάνη, υποστηρίζοντας ότι τα εισοδήματά του δικαιολογούν το ποσό που βρέθηκε


Το ποσό αυτό, όπως προέκυψε μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έρευνας για το μεγάλο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου, ανέρχεται σε 1.040.000 ευρώ.
Το ίδιο έγινε και για τον στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκε το ποσό των 870.000 ευρώ που επίσης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα που δήλωνε.
Εκτός από τους παραπάνω, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Λάμπρος Τσόγκας, άσκησε διώξεις με την ίδια κατηγορία και για τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλη Ζορπίδη, στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οποίου βρέθηκε συνολικό ποσό ύψους 6 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς και για τον πρώην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Γιώργο Γκαϊδατζή, για ποσό 160.000 ευρώ.

Μιχάλης Λεμούσιας και Μιχάλης Ζορπίδης. Και οι δύο παραπέμπονται μαζί με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις
Ο έλεγχος των καταθέσεων ξεκίνησε ξεχωριστά με εντολή του εισαγγελέα Λ. Τσόγκα το 2008 και την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν οι εκθέσεις μετά την έρευνα που διενήργησε -όπως και για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας»- η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά.
Στη διάρκεια της προανάκρισης ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας είχαν ισχυριστεί ότι τα ποσά που βρέθηκαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς και δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, αφορούσαν σε ένα μεγάλο μέρος τους χρήματα της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση».
Υπεξαίρεση-μαμούθ
Σε βάρος του Β. Παπαγεωργόπουλου, του Μ. Λεμούσια, του Μ. Ζορπίδη, του Γ. Γκαϊδατζή, καθώς και του υπαλλήλου Π. Σαξώνη, τριών άλλων πρώην αντιδημαρχων Οικονομικών και 17 υπαλλήλων του δήμου έχουν ασκηθεί για την υπεξαίρεση-μαμούθ διώξεις κατά περίπτωση με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της παράβασης καθήκοντος και της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Για τις κατηγορίες αυτές έχουν απολογηθεί όλοι οι παραπάνω στον ανακριτή και έχουν κριθεί προφυλακιστέοι ο Π. Σαξώνης και ο Μ. Λεμούσιας. Ακόμη κάποιοι από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Χθες ανακοινώθηκε επίσης η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η προφυλάκιση του Μ. Λεμούσια.
Τι υποστηρίζει ο ίδιος
«Δεν υπάρχει τίποτα γκρίζο στον λογαριασμό»
Σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάνει λόγο για πλάνη, υποστηρίζοντας ότι τίποτα γκρίζο δεν υπάρχει στην υπόθεση αυτή και ότι το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό μπορεί να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματά του. Ζητά επίσης από την ελληνική δικαιοσύνη να προχωρήσει ταχύτατα η όλη διαδικασία.
Η ΝΔ σε επίπεδο κεντρικού οργάνου της στη Θεσσαλονίκη έχει σπεύσει μέχρι τώρα να καλύψει τον Β. Παπαγεωργόπουλο και τη «γαλάζια» δημοτική αρχή, που διοίκησε τον δήμο Θεσσαλονίκης την τελευταία 12ετία. Αγνωστο όμως προς το παρόν είναι το ποια θα είναι η στάση της μετά και τις χτεσινές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τόσο ο πρώην δήμαρχος όσο και ο Μ. Λεμούσιας και άλλα 19 άτομα, μαζί και πρώην αντιδήμαρχοι, κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος και έχουν απολογηθεί και για την υπόθεση της λεγόμενης «παγίας προκαταβολής», που αφορά μια τρύπα από 534.000 ευρώ στα οικονομικά του δήμου χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τόσο η δίωξη αυτή όσο και η τελευταία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αντιμετωπίζονται από τον Β. Παπαγεωργόπουλο ως σκευωρία και προσπάθεια ενοχοποίησης.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου