Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αντίστροφη τάση και πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ


Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και ανατροπή στην κατάταξη δίνει το βαρόμετρο της Public Issue για τον μήνα Μάιο, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για τον Σκάι και την "Καθημερινή". Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28% έναντι της Ν.Δ., η οποία καταγράφει ποσοστό 27,5%. Τα αποτελέσματα της ίδιας εταιρείας για τον Απρίλιο έδιναν πρώτη τη Ν.Δ. με ποσοστό 28,5% και δεύτερη την αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 27,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 11,5%. Η αποχή και το άκυρο/λευκό πλησιάζουν το 20%.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν το ίδιο ποσοστό (6,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακολουθούν με 6% και τέλος η ΔΗΜ.ΑΡ. με 5,5%.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, η μέτρηση για τις θετικές κρίσεις δείχνει ότι η Ν.Δ. διατηρεί το ποσοστό που είχε καταγράψει τον Απρίλιο (33%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάσσεται από το 36% στο 44%.



Αλλαγή κατάταξης σημειώνεται και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, με 44% θετικές γνώμες. Τον περασμένο μήνα η δημοτικότητα του Αλ. Τσίπρα προσέγγισε το 36%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς, με 39% θετικές γνώμες.

Ο Αντώνης Σαμαρά εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (40%), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30%, ενισχυμένος κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται η Ν.Δ. με 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει το 41%, χάνοντας 2 μονάδες σε σχεση με τον προηγούμενο μήνα.

Χ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου