Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Βουλή: Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της επιστράτευσης

«Η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική»
Τελευταία ενημέρωση: 15:39 Παρασκευή 17 Μαΐου 2013
Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης απεργών κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Παρασκευή. «Σε αυτήν την πρόταση θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Ως εδώ με τη βία και την τρομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη πολιτική επιστράτευση, αλλά θα είναι η τελευταία. Είτε την ψηφίσουν, είτε δεν την ψηφίσουν εδώ μέσα», τόνισε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Διαμήνυσε ότι εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα και πως η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική.


Η πρόταση νόμου

Η πρόταση νόμου προβλέπει αντικατάσταση του ισχύοντος άρθρου με διάταξη που ορίζει ότι «η πολιτική επιστράτευση ή η με οποιονδήποτε τρόπο επίταξη των υπηρεσιών απεργών απαγορεύονται απολύτως, είτε πριν είτε μετά την κήρυξη της απεργίας. Πολιτική επιστράτευση που έχει κηρυχθεί και δεν έχει ανακληθεί παύει να ισχύει».

Στην αιτιολογική έκθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1983, σύμφωνα με την οποία «η κατοχυρούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 22) ελευθερία της εργασίας επιτρέπεται να καταλυθεί με την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο άρθρο 22 του Συντάγματος, ήτοι για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό μέτρο την πολιτική επιστράτευση απεργών, αφού – όπως αναφέρει - παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος στην απεργία. Τονίζει, επίσης, ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ενεργοποιεί το χουντικό Προεδρικό Διάταγμα 506/1974 «περί γενικής επιστρατεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», που διαιωνίζει τις πρακτικές της δικτατορίας σε δημοκρατική περίοδο.

Για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την πρόταση νόμου αναφέρουν ότι συνιστά «νέο ποιοτικό άλμα στον κατήφορο του αυταρχισμού, που εισάγει νέος είδος εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα, αφού αποτελεί προληπτική επιστράτευση εργαζομένων προτού τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα λάβουν τη σχετική για την απεργία απόφαση».

http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=364202

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου