Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Λαγκάρντ «ενώνει» τη Δύση - Χωρίς κοινό υποψήφιο οι αναπτυσσόμενες χώρες


Η Λαγκάρντ «ενώνει» τη Δύση«Ανεβαίνουν οι μετοχές» της Κριστίν Λαγκάρντ στην κούρσα διαδοχής του παραιτηθέντος από το ανώτατο αξίωμα του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.



Καθώς οι αναδυόμενες χώρες αδυνατούν να δείξουν «ομοψυχία» επιλέγοντας έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής, οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης φαίνεται να συγκλίνουν στην επιλογή της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών.

Το περασμένο Σάββατο ο βρετανός ομόλογός της προστέθηκε στον κατάλογο των υποστηρικτών της δηλώνοντας ότι θα ήθελε να δει για πρώτη φορά μια γυναίκα στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Σήμερα ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι δήλωσε «κατενθουσιασμένος» με την προοπτική της τοποθέτησης της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η πρώτη υποψηφιότητα για τη θέση από το Μεξικό. Ο μεξικανός υπουργός Οικονομικών Ερνέστο Κορντέρο θα παρουσιάσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Αγκουστίν Κάρστενς ως το αντίπαλο δέος της Λαγκάρντ.

Όμως οι χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες δεν συγκροτούν «συμπαγές μέτωπο» έναντι των δυτικών. Χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και (ασφαλώς) η Σιγκαπούρη αναμένεται να στηρίξουν τον υπουργό Οικονομικών της Σιγκαπούρης Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ ενώ Κίνα και Ρωσία δεν έχουν μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά τους αναφορικά με τη διαδοχή στο ΔΝΤ.

«Η συμφωνία κυρίων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης (που προβλέπει την τοποθέτηση Ευρωπαίου ως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ) θα συνεχίσει να ισχύει» εκτιμά ο μεξικανός αναλυτής της JPMorgan Γκαμπριέλ Κασίγιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου