Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΕ:«Συνομιλητής-κλειδί» στη Λιβύη το Εθνικό Συμβούλιo


Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε σημερινή τους απόφαση χαρακτήρισαν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων της Λιβύης ως «πολιτικό συνομιλητή-κλειδί που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού» κίνηση που θεωρείται ουσιαστικά αναγνώρισή του. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ αποφάσισε την επέκταση των κυρώσεων κα΄τα του καθεστώτος Καντάφι.
Την ίδια ώρα, στη Βεγγάζη βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ εκπρόσωποι των εξεγερμένων επισκέπτονται σήμερα τη Μόσχα. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μισράτα και της Ζιντάν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Μια ημέρα μετά τα εγκαίνια από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, γραφείου της ΕΕ στη Βεγγάζη, προπύργιου των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, η ΕΕ ενέκρινε μια απόφαση που χαρακτηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο ως «πολιτικό συνομιλητή-κλειδί που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού». Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί από καιρό υπέρ της αναγνώρισης του CNT ως μοναδικού συνομιλητή στη Λιβύη, μόνον η Γαλλία, το Κατάρ, η Ιταλία, η Γκάμπια και η Βρετανία το έχουν κάνει έως τώρα. Χθες, η Κάθριν Αστον, κατά την επίσκεψή της στη Βεγγάζη, υποσχέθηκε στους εξεγερμένους ότι οι 27 θα τους υποστηρίξουν για όσο χρειαστεί και ζήτησε την αποπομπή του Καντάφι.

Οι 27 τονίζουν στη σημερινή απόφασή τους ότι «αναγνωρίζουν την ανάγκη να μελετηθούν οι νόμιμες δυνατότητες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει για να καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες του λιβυκού λαού». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέκτειναν σήμερα τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Όπως ανέφερε, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση της θεώρησης των διαβατηρίων που στοχεύουν ήδη τον συνταγματάρχη Καντάφι, το περιβάλλον του και τις εταιρίες που θεωρούνται ύποπτες ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς του, επεκτάθηκαν σήμερα σε ένα ακόμα μέλος του περιβάλλοντος του Καντάφι, καθώς και σε μια λιβυκή αεροπορική εταιρία.

«Η ΕΕ αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές της να εμποδίσει την πρόσβαση του καθεστώτος του Καντάφι σε πόρους και κεφάλαια και κυρίως τις προσπάθειες να εμποδίσει το καθεστώς να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο και να στρατολογήσει μισθοφόρους» αναφέρει η ανακοίνωση που εγκρίθηκε σήμερα από τους ευρωπαίους υπουργούς στις Βρυξέλλες.

Στη Βεγγάζη Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν έφτασε χθες τη νύχτα στη Βεγγάζη και αναμένεται να αναχωρήσει αύριο Τρίτη. Πρόκειται για τον πρώτο τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που επισκέπτεται τη Βεγγάζει. Σήμερα το πρωί ο Φέλτμαν συναντήθηκε με εκπροσώπους των εξεγερμένων, ανάμεσά τους και τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, σύμφωνα με τον Ναθάνιελ Τεκ, εκπρόσωπο της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη.

«Η επίσκεψη του υφυπουργού Φέλτμαν είναι ακόμη μία ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο, ένα νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή για το λιβυκό λαό» υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. «Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τους λίβυους αμάχους και πιστεύουν ότι ο Καντάφι οφείλει να εγκαταλείψει την εξουσία και τη Λιβύη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο προπύργιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον. «Η επίσκεψη αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ένα παράνομο σώμα και στοχεύει στο διχασμό της Λιβύης» αναφέρει το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Η επίσκεψη της Άστον στη Βεγγάζη «θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Λιβύης με την ΕΕ και τους θεσμούς της» προσθέτει το λιβυκό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων, ενώ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι για το τέλος της κρίσης στη Λιβύη είναι αναπόφευκτο να επέλθει μία ανακωχή και διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του Καντάφι. Ο Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμπντελραχμάν Σάλγκαμ, εκπρόσωπο του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και πρεσβευτή στον ΟΗΕ.

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς ο Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα συνοικίες στη δυτική και νότια Μισράτα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων και ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις και από την περιοχή του λιμανιού. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν από τα δυτικά προς τη Μισράτα, ενώ βομβαρδίζουν την πόλη με πυραύλους Γκραντ και βλήματα όλμου. Επίσης, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε επίσης στο Reuters ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν την πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον 38 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών της στη Λιβύη όπου «οι προοπτικές που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι ολέθριες». «Για όσο καιρό συνεχίζεται η σύγκρουση στη Λιβύη, οι προοπτικές για τους προσεχείς μήνες εξακολουθούν να είναι ολέθριες και υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες ζωής ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού» δήλωσε ο διευθυντής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στη βόρεια και τη δυτική Αφρική, Μπόρις Μίτσελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου