Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"ΟΧΙ" από Αμφιλοχία - Βόνιτσα στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό για κέντρο κράτησης μεταναστών

Ομόφωνο όχι στην δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο Ψαρογιάννη στο Στάνο, είπαν σήμερα τα δημοτικά συμβούλια Αμφιλοχίας και Ακτίου - Βόνιτσας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αμφιλοχία παρόντες ήταν και πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων, αλλά και πολίτες που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο δήμαρχο, στον αγώνα που πρόκειται να δώσει για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ο Απ. Κοιμήσης είπε ότι καταρχήν δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί ένα πρόβλημα στην περιοχή, το οποίο δεν είναι δικό της. Μάλιστα ενημέρωσε το σώμα και για την επιστολή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη, με την οποία προτείνει κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αιτωλ/νία, προκειμένου να μεταθέσει το πρόβλημα που έχει η δική του περιοχή σε μια άλλη.
Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού η έκταση αυτή ανήκει στο δήμο και απλά τόσα χρόνια φιλοξενούσε τις αποθήκες πυρομαχικών με ένα υποτιθέμενο ενοίκιο, το οποίο όμως ποτέ δεν έφτασε στα ταμεία ούτε της πρώην κοινότητας, αλλά ούτε και του δήμου στη συνέχεια. Πέρα όμως από όλα αυτά το βασικότερο ζήτημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα χώρο με υποδομές για την φιλοξενία ανθρώπων, αλλά πρόκειται για αποθήκες που κατασκευάστηκαν λίγο μετά το 1950. Παράλληλα ο εν λόγω χώρος εφάπτεται με την λίμνη Αμβρακία και ανήκει σε προστατευόμενη, από τη συνθήκη Natura, ζώνη. Επίσης για να υπάρξει προοπτική κράτησης μεταναστών, που ουσιαστικά σημαίνει φυλακή, πρέπει να γίνουν και οι ανάλογες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές διαχείρισης των απόβλητων καθώς και περιφράξεις, που απαιτούν οικοδομικές άδειες και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και πολύ χρόνο για την δημιουργία τους.
Μια άλλη παράμετρος που ενισχύει τη θέση του δημάρχου είναι ότι δεν υπάρχει και η απαιτουμένη αστυνομική δύναμη στην Αιτωλοακαρνανία για τη φύλαξη ενός χώρου 206 στρεμμάτων, πράγμα που εκφράστηκε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενώ και η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας είναι έντονη. Μέχρι και με κλείσιμο του δρόμου απειλούν οι κάτοικοι, δεδομένου ότι το υπουργείο κατέθεσε μια πρόταση χωρίς ούτε καν να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά αυτού που ονομάζει στρατόπεδο, άλλα στην ουσία δεν είναι, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του αιφνιδιασμού.
Τη Δευτέρα πάντως στις 3 το μεσημέρι έχει οριστεί συνάντηση του αρμοδίου υφυπουργού με την επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αποτελείται από το δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων, στην οποία παρόντες θα είναι οι βουλευτές και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, προκειμένου να ενημερωθεί το υπουργείο για την υφιστάμενη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου