Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

«Προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις» Περαιτέρω αύξηση φόρων ισοδυναμεί με αποδυνάμωση της ζήτησης, τονίζει ο Μ.Χρυσοχοΐδης


Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.ΧρυσοχοΐδηςΔεδομένο θεωρεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοϊδης ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα απαιτήσουν και περισσότερα μέτρα προκειμένου να εγκρίνουν το επόμενο δάνειο, αλλά επισημαίνει ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές δεδομένου ότι η υιοθέτηση νέων μέτρων πάει κόντρα στην πραγματική οικονομία, προκαλεί πτώση της εσωτερικής ζήτησης, της κατανάλωσης και δημιουργεί αρνητικό κλίμα στη χώρα.


Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της για να μειώσει το έλλειμμα. «Αλλά αν αυξάνουμε συνεχώς τους φόρους, για παράδειγμα, αποδυναμώνουμε τη ζήτηση. Και τα προβλήματα ρευστότητας είναι ακόμα πολύ σοβαρά» σημειώνει.

O υπουργός χαρακτηρίζει καταστροφική κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους η οποία δημιουργεί αρνητική ατμόσφαιρα στη χώρα και δυσχεραίνει την υλοποίηση πολιτικών για την ανάπτυξη. Αν αναδιαρθρωθεί το χρέος, αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης, μειώνεται πολύ η εμπιστοσύνη του εξωτερικού, των αγορών στην Ελλάδα, και τρομοκρατείται η ελληνική κοινωνία.

Στο σημείο αυτό είπε, ότι είναι λογικό να βρίσκεται η χώρα σε ύφεση, αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρείται μια αύξηση κατά 0,8% του τριμηνιαίου ΑΕΠ. Υπάρχει ακόμα μια αύξηση των εξαγωγών, που δείχνει, όπως είπε ο υπουργός, ότι ο ιδιωτικός τομέας συμπεριφέρεται ανεξάρτητα από το δημόσιο και από τα δημοσιονομικά προβλήματα.

«Ο τουρισμός και οι εξαγωγές θα ανεβάσουν κατά 2,5% το ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την πίεση που δέχεται η χώρα» δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκφράζεται υπερβολική εμπιστοσύνη στην πορεία των εξαγωγών ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων επισήμανε ότι κάθε τομέας πρέπει να εξετάζεται και να αξιολογείται με διαφορετικό τρόπο «γιατί αν πουλήσεις όλες τις επιχειρήσεις τώρα, χάνεις την πραγματική τους αξία» όπως είπε.

Η ιδιωτικοποίηση βασίζεται στην εφαρμογή ευρωπαϊκών νόμων, παρατήρησε. Δεν μπορούμε, τόνισε, να πουλήσουμε ιδιωτικές ιδιοκτησίες από τη μία μέρα στην άλλη. Σχετικά με το αν έχει τεθεί θέμα πώλησης ελληνικών μνημείων ο υπουργός απάντησε ότι: «Πρόκειται περί αστείου. Τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί».

Ειδικά για το θέμα των απολύσεων ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί να απολυθούν υπάλληλοι, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστήσει το δημόσιο τομέα πιο παραγωγικό και πιο αποτελεσματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου