Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Απολογείται η Πελέκη για τα «ιερά συμβόλαια»


Για δύο κακουργήματα που αφορούν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και συγκεκριμένα την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής, απολογείται από το πρωί στην εφέτη -ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βουλγαράκη.

Η Κ. Πελέκη έχει κληθεί για τα αδικήματα «ψευδείς βεβαιώσεις και συνέργεια σε απιστία» και και η απολογία της αναμένεται να είναι πολύωρη, καθώς έχει υποβάλει πολυσέλιδο υπόμνημα, που ξεπερνά τις εκατό σελίδες, ενώ θα απαντήσει και σε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων της ανακρίτριας, η οποία διερευνά εξονυχιστικά την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων αυτές οδηγήθηκαν στα αζήτητα με ένα πόρισμα παραγραφής, με αποτέλεσμα το σκάνδαλο να διερευνάται πλέον μόνο από την τακτική Δικαιοσύνη και μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Αικατερίνης Πελέκη, που είχε συντάξει επίμαχα «ιερά συμβόλαια», η ίδια καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι οι ανταλλαγές ήταν προφανώς κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη τού τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και μεταβιβάστηκε στους αρμόδιους υπουργούς.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας της σε ό,τι αφορά το δικό της ρόλο, η ανακρίτρια και η εποπτεύουσα εισαγγελέας, Γεωργία Τσατάνη, θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση της κατηγορουμένης σχετικά με την επιβολή ή όχι περιοριστικών όρων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα από το γραφείο της ανακρίτριας έχουν περάσει ως κατηγορούμενοι πολλά πρόσωπα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το διευθυντή του πολιτικού γραφείου τού πρώην πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, ενώ οι τελευταίοι που θα κληθούν σε απολογία για την υπόθεση είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Των υπευθύνων της Μονής θα προηγηθούν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» ορκωτοί εκτιμητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου