Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συγκρούσεις εντός, συναίνεση εκτός


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Επιμένει στην έκκλησή του για εθνική συστράτευση ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο χθες από το Αργος υπογράμμισε ότι το μήνυμα αυτό δεν απευθύνεται μόνο στα πολιτικά κόμματα αλλά και σε κάθε δημιουργική δύναμη, στην Αυτοδιοίκηση, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στον κάθε πολίτη.


Ο Γ.Α. Παπανδρέου χθες στο Ναύπλιο
Την ιδια στιγμή, όμως, αυτό που ζητάει από την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις δεν υπάρχει στον δικό του πολιτικό χώρο. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είναι καθημερινές οι συγκρούσεις και οι διαφορετικές φωνές λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής και ρητορείας.

Οι απολύσεις

Η κατηγορηματική διαφοροποίηση του υπουργού Υποδομών Δημ. Ρέππα στο θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τις απόψεις που εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και η αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ Αυτοδιοίκησης από το ΠΑΣΟΚ είναι τα τελευταία πιο σημαντικά κρούσματα. Οι δύο υπουργοί συντηρούν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο το θέμα των απολύσεων στην επικαιρότητα, μιλώντας για αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ όσων μετατάσσονται και για απόλυση όσων περισσεύουν έπειτα από συγχώνευση ή κλείσιμο δημόσιων οργανισμών:

Απέναντι σε όλα αυτά εμφανίστηκε την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας. Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι κανένα δημοσιονομικό όφελος δεν θα φέρουν οι απολύσεις και ότι η τρόικα θέτει το θέμα για λόγους συμβολικούς.

«Δεν μπορούμε όμως να παίζουμε με τη δυστυχία του κόσμου για λόγους συμβολικούς. Και εγώ προτείνω να μειώσουμε τους βουλευτές από 300 σε 200 για λόγους συμβολικούς, αλλά δεν με ακούει κανένας», είπε στο «Μέγκα», φήνοντας σαφείς αιχμές κατά των υπουργών που συντηρούν το θέμα των απολύσεων.

Υπογράμμισε ότι οι μετατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι κοροϊδία, αλλά καλύπτονται κενές θέσεις και αναφέρθηκε σε 500 θέσεις που καλύφθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού με αποσπασμένους από τον ΟΣΕ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να λειτουργήσουν το καλοκαίρι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι χωρίς πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία μπορεί να υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί, αλλά αυτό θα γίνει με το χρώμα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και όχι με το χρώμα της τρόικας...

Ανεξαρτήτως της θέσης του κ. Ρέππα, είναι γεγονός ότι στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται από τους περισσότερους ως θέμα που μπορεί να προκαλέσει πλήρη ρήξη του κόμματος με τον κεντρικό κοινωνικό ιστό του.

«Ανοίξαμε ένα θέμα που μόνο ζημιά προκαλεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρχε λόγος, στέλνουμε λάθος μήνυμα», μας έλεγε χθες ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας και υπογράμμιζε την ανάγκη να στηθεί ένα ανάχωμα σε αυτές τις απαιτήσεις της τρόικας.

«Μόνο ζημιά»

Ηδη οι παρενέργειες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής είναι ορατές και στον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό. Η αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ Αυτοδιοίκησης από το ΠΑΣΟΚ είναι το σημαντικότερο κρούσμα αυτής της εσωκομματικής κρίσης. Ο συνδικαλιστικός τομέας του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κομματικής οργάνωσης, εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται σε αναμέτρηση με την κυβέρνηση και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα επεισόδια. Πριν από ένα χρόνο η κεντρική ΠΑΣΚΕ με διακήρυξή της είχε διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από την κυβερνητική πολιτική. Προχθές η ΠΑΣΚΕ Τραπεζών κατέβηκε με δύο ψηφοδέλτια στις εκλογές για το Ταμείο Υγείας του κλάδου.

Πάντως, ο πρωθυπουργός, που δήλωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει με όσους θέλουν και μπορούν, δείχνει ότι επιδιώκει να υπερβεί τα κομματικά τείχη.

Χθες, μιλώντας σε σύσκεψη των τοπικών φορέων της Αργολίδας, είπε ότι «η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Υποστήριξε ότι «είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε τη χώρα και να αλλάξουμε την Ελλάδα» και είπε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα ετών και βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο έτος, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να έχουμε πλεονάσματα, να υπάρξει ανάπτυξη, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς και στον ελληνικό λαό». Τόνισε ότι η μέχρι τώρα προσπάθεια έχει αποτέλεσμα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο το έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε μονάδες και είπε ότι το έλλειμμα είναι αιτία διόγκωσης του χρέους και ο λόγος για τον οποίο οι αγορές διατυπώνουν επιφυλάξεις, ο λόγος για τον οποίο εξαρτόμαστε από τους εταίρους μας.

Νέος διεθνής γύρος

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος από το υπουργικό συμβούλιο και τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται να αρχίσει ένα κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες (Σαρκοζί, Μέρκελ, Γιουνκέρ, Μπαρόζο κ.ά.) στην προσπάθειά του να τους πείσει ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι επαρκές και δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Στις 25 Μαΐου αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι στη σύνοδο του ΟΟΣΑ, στο περιθώριο της οποίας θα μιλήσει και με τον Νικολά Σαρκοζί. Απώτερος στόχος του είναι, εν όψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, να αναθερμάνει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και στην κυβέρνησή του, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και κοινοτικών παραγόντων δείχνουν ότι το κλίμα της ευφορίας και των επαίνων έχει παρέλθει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιό τους. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου