Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΤΑ FRONTEX


Ρεπορτάζ : Θανάσης Τσιγγάνας
(από την Καθημερινή)
Η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στο Εβρο, με τη συνδρομή και της ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX, εκτός από το να κάνει τους διακινητές παράνομων μεταναστών να αναζητούν διαρκώς νέα περάσματα –αφύλαχτα ακόμη– στο ποτάμι, φαίνεται...

ότι οδηγεί σε επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας από τα αδίστακτα κυκλώματα. Αυτό μαρτυρά το χθεσινό περιστατικό στην περιοχή του Τυχερού, όπου τέσσερις Τούρκοι δουλέμποροι δεν δίστασαν να πυροβολήσουν με κυνηγετικές καραμπίνες, συνολικά δέκα φορές, με σκοπό να απομακρυνθούν από την περιοχή δύο αστυνομικά περίπολα, στα οποία συμμετείχαν και δύο Γερμανοί συνοριοφύλακες της FRONTEX, και να αποβιβάσουν ανενόχλητοι τους περίπου 100 παράνομους μετανάστες που μετέφεραν. Το περιστατικό συνέβη μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη Γερμανών ευρωβουλευτών στην περιοχή, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Από το βράδυ της Πέμπτης είχαν γίνει αντιληπτοί από αστυνομικούς που περιπολούσαν στη νησίδα Αντάς, ύποπτοι ελιγμοί από δύο τουρκικές βάρκες στις εκβολές του Εργάνη, παραποτάμου του Εβρου, όπως είπε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Εβρου, Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου. Η αστυνομική παρουσία φαίνεται ότι αποθάρρυνε τους δουλεμπόρους, οι οποίοι δεν επιχείρησαν κάτι στη διάρκεια της νύχτας και αποφάσισαν να περιμένουν, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή η περίπολος θα έφευγε. Οταν όμως ξημέρωσε και η αστυνομική παρουσία στο σημείο συνεχίστηκε από άλλη περίπολο που ανέλαβε βάρδια, φαίνεται ότι αποφάσισαν να δράσουν. Ετσι, οι τέσσερις δουλέμποροι, περίπου στις 9.30 π.μ., κατευθύνθηκαν με δύο φουσκωτά προς τη νησίδα και πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα, πιθανότατα με σκοπό να τρομάξουν τους Ελληνες αστυνομικούς και να τους αναγκάσουν να απομακρυνθούν από το σημείο, ώστε να αποβιβάσουν ανεμπόδιστα τους παράνομους μετανάστες. Αμέσως οι ελληνικές αρχές επικοινώνησαν με τις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας και ενημέρωσαν για το περιστατικό. Εν τω μεταξύ, οι δουλέμποροι πυροβόλησαν ξανά, αυτή τη φορά τέσσερις φορές εναντίον της ελληνικής περιπόλου, που τους παρακολουθούσε με διόπτρες. Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο πλησίασαν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.
Ενας Γερμανός συνοριοφύλακας, που βρισκόταν σε δεύτερη περίπολο, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πρώτη, βγήκε από την κάλυψή του για να υποδείξει στους Τούρκους αστυνομικούς πού κρύβονταν οι παράνομοι μετανάστες. Αμέσως, ακούστηκαν τέσσερις πυροβολισμοί με στόχο την ομάδα του.
Συλλήψεις
Τελικά, από Τούρκους αστυνομικούς συνελήφθησαν στο σημείο 97 άτομα, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι βρίσκονται και οι δουλέμποροι. Το πρωτοφανές περιστατικό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αιματηρή συμπλοκή εάν οι Ελληνες και Γερμανοί συνοριοφύλακες δεν παρέμεναν ψύχραιμοι και ανταπέδιδαν τα πυρά. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι, καθώς ο καιρός βελτιώνεται, η πίεση στην περιοχή του Εβρου, που παραμένει μία από τις κύριες εισόδους παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, αυξάνεται.
Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηαναγνώστου, σχεδόν καθημερινά εντοπίζεται ένα καινούργιο πέρασμα και ο αριθμός της εισροής παράνομων μεταναστών έχει εκτιναχθεί εκ νέου στα 100 - 120 άτομα ημερησίως.
ΣΤΙΣ 14:51

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου