Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Emerland: Επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ και 1.000 εργαζόμενους στο Ρέθυμνο


Το master plan αναφέρεται σε έργο πρότυπης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, με συνεδριακά και αθλητικά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας και οργανικές φάρμες καλλιέργειας

Επένδυση προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο πρόκειται να πραγματοποιήσει ο όμιλος κυπριακών συμφερόντων EMERLAND SA. Το master plan αναφέρεται σε έργο πρότυπης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δύο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, με συνεδριακά και αθλητικά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας και οργανικές φάρμες καλλιέργειας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ομίλου κυπριακών συμφερόντων EMERLAND SA, Παύλο Φωτιάδη, θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.600 στρεμμάτων και θα απασχολήσει περί τους χίλιους εργαζόμενους δίνοντας έτσι μία τεράστια ανάσα στην αγορά εργασίας της ευρύτερης περιοχής.
Η επένδυση αποτελεί τμήμα των δραστηριοτήτων κυπριακού ομίλου ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία ποτών, στον κλάδο των ασφαλειών ζωής ενώ έντονη είναι η παρουσία του στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, με επενδύσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία.
Το ενδιαφέρον του δήμου Αγίου Βασιλείου και της δημοτικής αρχής εστιάζεται, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη που θα ακολουθήσει στην περιοχή, η οποία θα βοηθήσει σε επίπεδο ανεργίας και οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο νεοσύστατος δήμος Βασιλείου βρίσκεται σε ζοφερή οικονομική κατάσταση, και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Πιπεράκης, παρέλαβε από τους δύο πρώην καποδιστριακούς δήμους Λάμπης και Φοίνικα«μία σκληρή οικονομική πραγματικότητα την οποία διαπιστώσαμε μετά την ανάληψη των δημαρχιακών μας καθηκόντων. Τα χρέη των πρώην δήμων που μας επιβαρύνουν πλέον ως δήμο Αγίου Βασιλείου, ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ με τις ανείσπρακτες οφειλές, να ανέρχονται σε 2,1 εκατ. ευρώ».
Ήδη ξεκίνησαν οι επαφές τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης όσο και με υπηρεσίες ώστε να δρομολογηθεί η επένδυση και να ξεμπλοκάρουν διαδικασίες οι οποίες χρονοτριβούσαν κυρίως λόγο της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η επένδυση βρίσκεται σε καλό σημείο, έχει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη της Περιφέρειας και αναμένεται εντός του ερχόμενου έτους να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Ένα από τα προβλήματα που κυριαρχούσαν ήταν η μη έγκριση της Χωροταξικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της περιοχής η οποία όμως σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης και μάλιστα σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου: «ίσως την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι έτοιμες, ίσως να μπούμε στην τελική ευθεία της έγκρισης».
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή υποστηρίζει πως, η συγκεκριμένη επένδυση «αναμένεται να ενισχύσει την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, να προσελκύσει περισσότερους και ποιοτικούς τουρίστες και να τονώσει την τοπική οικονομία και αγορά».
Η επένδυση όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Πιπεράκης, θα κατασκευασθεί στην ευρύτερη περιοχή Τριόπετρας στην τοπική κοινότητα Ακουμίων στο Ρέθυμνο: «Η επένδυση αυτή θα επιφέρει ανάπτυξη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ανεργίας και θα τονώσει τη νότια πλευρά του νομού. Βέβαια, βλέπω πως μία τέτοιου μεγέθους επένδυση δεν αφορά μόνο τα τοπικά όρια του δήμου μας. Πρόκειται για μία παγκρήτια και επιτρέψτε μου να πω με σιγουριά και για μία εθνική ωφέλεια μιας και στο μέτρο των δυνατοτήτων της μπορεί το έργο αυτό να βοηθήσει στον αγώνα που κάνει η χώρα ώστε να ξεπεράσει την κρίση».
Είναι πάντως σημαντικό όπως ανέφερε ο κ. Πιπεράκης πως ο Κυπριακός Όμιλος θα χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια, και το έργο θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο μιας και την επιχείρηση την ενδιαφέρει, πέρα της δημιουργίας και το σκέλος της λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου